Радиационен облак е преминал над Европа в последните седмици, съобщи

...
Радиационен облак е преминал над Европа в последните седмици, съобщи
Коментари Харесай

ОБЗОР: Радиационен облак откъм Русия е преминал над Европа

Радиационен облак е минал над Европа в последните седмици, заяви Институтът за нуклеарна сигурност на Франция (IRSN), представен от организация Ройтерс. Има индикации за проблем в обект с нуклеарни материали в Русия или Казахстан през последната седмица на септември.

В началото на предишния месец Федералната работа за радиационна отбрана на Германия заяви, че е засечено нарастване на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, само че няма заплаха за човешкото здраве. Службата означи, че е записано нарастване на равнищата на изотопа рутений-106 в Германия, Италия, Австрия, Швейцария и Франция от 29 септември. От френския институт изключиха да е имало случай в нуклеарен реактор, пояснявайки, че евентуално е зародил проблем в обект за отработено нуклеарно гориво или в център за радиотерапия.

Поради късия си интервал на полуразпад (373,6 дни) рутений-106 постоянно се употребява в медицината. Няма непосредствена опасност за човешкото здраве и за околната среда в Европа, твърдят от института. IRSN не може да откри точното местонахождение, където е зародил случаят, само че основавайки се на метеорологичното време, евентуално става въпрос за зона сред Урал и река Волга. Русия не знае за случай на територията си, а от института не са съумели да се свържат с Казахстан.

Рутений-106 се употребява за радиационна онкология и от време на време е източник на сила за зареждане на спътници. От френския институт са пресметнали, че количеството рутений-106 е сред 100 и 300 терабекерел, пояснявайки, че при случай с сходен магнитуд във Франция е щяло да има евакуация на хора в радиус няколко километра от мястото на случая.

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. От Министерство на околната среда и водите изясняват, че в интервала 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) е измерена характерна интензивност на рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били навреме оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околната среда и водите. Експертите са прецизирали, че измерените стойности са доста по-ниски от допустимата средногодишна характерна интензивност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 според Наредбата за главните правила за радиационна отбрана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР