Радев за Симеонов в ПУ: Безконтролната власт ражда цинизъм Радев:

...
Радев за Симеонов в ПУ: Безконтролната власт ражда цинизъм Радев:
Коментари Харесай

Радев към студенти: Пазете се от абстрактния патриотизъм

Радев за Симеонов в ПУ: Безконтролната власт ражда цинизъм Радев: Проблем е освен користта, а опростачването в политиката

Да се пазят от нереалния национализъм в обществените мрежи, да демонстрират непоносимост към опростачването и да останат правилни на себе си и свободни. Това заръча президентът Румен Радев на студентите от Пловдивския университет, отговаряйки на въпроса на четвъртокурсничката по биология Натали Колева по какъв начин може да се реализира смяна в България. „ Дори и най-хубавите образователни стратегии ви слагат в рамка.

Ако не съумеят, политиците го вършат. Ако не те, медиите са разполагаем да свършат тази задача ”, сподели президентът в препълнената първа публика на Новата постройка на вуза. В прилежащата зала-близнак още студенти и преподаватели слушаха думите му и гледаха на видеоекран президента, който приказва на тематика „ Ценности, водачество, обучение в демократичното общество ”. Радев добави, че са нужни религия и воля за осъществяване на положителните планове. А вярата и законността би трябвало да за политически небосвод на всеки във властта.

Аз започнах да изгубвам религия, призна обаче Айлин, която трета година следва хибридна компетентност с български и турски език. ”Всеки ден виждам да се убиват хора, влизат в домовете на възрастните, пребиват ги и им взимат пенсията. Изнасилват дами. В множеството случаи наказване няма. Пускат нарушителите против жалки гаранции. Ще стартираме сами да раздаваме правораздаване и тогава демокрацията ще загине. Ще скочат фамилиите, ще стане кръв против кръв. Как да имам вяра? ”, попита студентката.

Президентът й благодари за гражданската позиция и отвърна, че би трябвало да се спре безнаказаността, тъй като тя ражда още по-голяма и дава самочувствие на нарушителите да правят още по-тежки злодяния. Румен Радев прикани да се ползва цялата суровост на закона и акцентира, че това е неотложна мярка. Следващите стъпки вижда в смяна на модела на образованието, обществените политики и в приобщаването. Ако в тях не се заложи възпитанието и няма псеобхватен метод, няма да има резултат, предизвести той.

Ако бяхте студент, какво би Ви задържало в България, попита пък четвъртокурсничката по право Мария Симеонова. Румен Радев описа, че когато върви по света, постоянно се среща с българските общности зад граница и емигрантите го питат по кое време ще се оправи България, с цел да се върнат в родината. „ Мотивацията всеки си дефинира самичък и всеки взема решение къде да застане в процеса „ оправяне на България ” – сподели президентът. – За да съм тук, с цел да съм останал през тежкия интервал на 90-те, значи съм я намерил. ” Радев призна, че тя се е променяла през годините. Първоначално желал да стане доста добър в специалността си, след това да научи на това другите към себе си, по-късно – да трансформира задачите Военно-въздушни сили, тъй че да са по-ефективни. „ България е динамично общество и измененията раждат провокации и благоприятни условия. Участието в тази историческа задача единствено по себе си е мотивиращ фактор, изключително за хора, които не гледат на живота си единствено през призмата на материалното благоденствие ”, добави Радев.

След като дълго слуша отговорите му, Иван, който учи право, показа с госта, че във вуза идват политици и след това си отиват. Младежът се поинтересува по какъв начин с сътрудниците му могат да продължат връзката с президента, в случай че създадат собствен спорен клуб. Той ги насърчи да водят логичен спор и да не бъдат апатични. Увери ги, че ще отиде и в други вузове.

Запитан на изпроводяк по какъв начин студентите могат да допринесат за развиването на страната, Радев отвърна, че това е въпрос на цели и младите би трябвало да имат високи упоритости и да ги следват. Но да имат също упоритости и за страната си, като намерят салдото сред двете.

На финала ректорът проф. Запрян Козлуджов подари на президента пластика на Паисий Хилендарски върху черен гранит с пожеланието президентът да работи по паисиевски за обединяване и разцвет.

Безконтролната власт ражда цинизъм

Студентите не икономисаха на президента въпроса по какъв начин гледа на репликата на вицепремиера Валери Симеонов, че протестиращите майки са „ кресливи дами ” с „ сякаш заболели деца ”. Да не сте се наговорили с медиите, подкачи президентът третокурсничката по педагогика, която го попита за абсурда в страната. „ Безконтролната власт ражда цинизъм. А с цинизъм не можем да достигнем нито една цел. Сега цялата социална сила ще се изсипе върху Валери Симеонов, само че това няма да реши казуса. Той сътвори скандал за няколко дни, майките стачкуват от месеци, а проблемите са от години. Някои политици станаха нечувствителни ”, отговори към този момент съществено Румен Радев.

От Студентския съвет го попитаха дали е време за президентска република и правилно ли е, че ще сътвори и оглави нова партия. „ Партия можете да създадете вие, тъй като вие би трябвало да решавате своето бъдеще ”, не трепна той. И добави, че би подкрепил всяка групировка, която работи за България и има за кредо суверенитет и правдивост. Колкото до смяна в Конституцията, тя трябвало да бъде поискана от жителите.

Студентката по право Виктория Калигорова цитира член 92 от Конституцията, съгласно който президентът обезпечава единството на нацията и го попита по какъв начин се вижда в тази роля и стига ли единствено единство. „ Трябват доста неща и единението е единствено едно от тях. То не е индулгенция за опрощаване на осъществени закононарушения и прегазване на закона. То не би трябвало да лишава от нашата социална сила. Не е отвод от плурализъм, а търсене на консенсус по значими тематики ”, отвърна Румен Радев.

Студенти по изкуствата потърсиха застъпничеството му пред Министерството на културата и сами признаха, че когато народът е гладен и безпаричен, не му е до музика. Радев прикани тя да бъде опазена от халтурата, тъй като фолклорът и православната черква са съхранили нацията.

Образованите би трябвало да имат висок стандарт

Преподавателят по информатика Георги Пашев се поинтересува дали съгласно президента неналичието на междинна класа способства за настоящето състояние у нас. Изтъняването на междинната класа е реалност, а тук тя на процедура е бедната класа другаде, очерта действителностите Румен Радев. Според него би трябвало икономическа среда, която да разреши на междинната класа да се разгърне и образованите да имат достижения и стандарт, който подхожда на качествата и напъните им.

Вместо конкурентноспособност обаче, в този момент се търси човек, който да подсигурява социална поръчка и това срутва бизнеса, добави президентът. Той съобщи, че асимилиране на еврофондове без надзор може да докара до тотални деформации.

фотоси: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР