Радев рискува да стане за смях, ако сезира КС за

...
Радев рискува да стане за смях, ако сезира КС за
Коментари Харесай

Близнашки  обясни какво  чака Радев, ако сезира КС

Радев рискува да стане за смях, в случай че сезира Конституционен съд за основния прокурор. Това би било голяма политическа неточност ", разяснява в предаването " Неделята на NOVA " някогашният длъжностен министър председател и конституционалист проф. Георги Близнашки. Той дефинира като груба неточност и решението на Радев да върне указа за прегласуване във Висш съдебен съвет.

" Конституционен съд пояснява не закона, а Конституцията. Радев не може да вземе друго решение, с изключение на да последва досегашната процедура ", добави юристът. " Последната дума, по отношение на нашата Конституция, е на Висш съдебен съвет. Радев би нарушил Конституцията и би било висше държавно закононарушение (наред с държавната измяна). Конституцията е пределно ясна - няма какво да се пита Конституционен съд ", сподели проф. Близнашки.

Той разяснява и определения за нов основен прокурор Иван Гешев, като акцентира, че поддържа концепцията му за оправянето с престъпността. " Иван Гешев ще има разполагаем 7 години да се потвърди. Концепцията му е прагматична, ориентирана към настоящите проблеми за проведената престъпност. Надеждата е, че той ще се заеме с работа, а няма да се занимава с рецензиите на някои магистрати, които чухме ", даде оценката си за новия основен прокурор проф. Близнашки. Той откри за неуместна обстановката с митингите против Гешев с довода, че това е избор на самата правосъдна система, а не на жителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР