Радев призова за реформа на европейската политика за миграцияМиграционният натиск

...
Радев призова за реформа на европейската политика за миграцияМиграционният натиск
Коментари Харесай

Радев призова за реформа на европейската политика за миграция

Радев прикани за промяна на европейската политика за миграция
Миграционният напън към Европа изисква нов метод от страна на държавите-членки на Европейски Съюз и промени в политиката във връзка с миграцията и в политиката за даване на леговище, като бъдат съответно предпазени както човешките права, по този начин и стабилността на европейските страни и сигурността на жителите. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза, които разговаряха през днешния ден в Лисабон. Българският президент е на държавно посещаване в Португалската република по покана на своя сътрудник.

Като страни, охраняващи външните европейски граници, България и Португалия са измежду най-заинтересованите от изработването на обща ефикасна политика за справяне с миграционния напън. Необходим е доста по-активен разговор на Европейски Съюз със страните, от които произлизат мигрантите, както и обезпечаване на поддръжка за тяхното икономическо и обществено развиване за намиране на дейно и стабилно решение, беше очебийно на срещата. Според президента Радев основаването на центрове за мигранти отвън територията на Европейски Съюз, в които да се преценя опцията за тяхната действителна интеграция, също ще способства за повишение на сигурността.

Двамата президенти означиха, че България и Португалия споделят сходни позиции по редица въпроси от дневния ред на Европейския съюз и в границите на интернационалните организации и ще продължат дейния си разговор в тази тенденция. По време на срещата българският държавен глава сложи въпроса за подготвяния пакет Мобилност-1, който по думите му визира ползите на десетки хиляди български жители и има голям резултат върху нашата стопанска система, растежа на националния приход и заетостта. Румен Радев акцентира, че към този момент е изразил позицията на страната ни и в писмо до ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Двамата държавни глави разискаха и редица въпроси, свързани с Брекзит, вероятностите за повишение на европейската интеграция в региона на сигурността и защитата, развиването на политиката на партньорство с трети страни. Президентът Марсело Ребело де Соуза открои и постигнатото от България, която от години работи за европейската интеграция на своите съседи от Западните Балкани, като значим принос за построяването на обединена Европа.

На срещата беше маркирано, че България и Португалия са в противоположните краища на Европа, само че народите на двете страни са доста близки по своето светоусещане и богати културни обичаи, което е отлична причина за следващо задълбочаване на двустранните връзки в стопанската система, туризма, в региона на образованието, културата и науката. Президентът Радев благодари на своя сътрудник за положителното отношение на Португалия към българската общественост и за нейната пълноценна интеграция в страната.

По време на срещата на двамата държавни глави бяха разменени висши държавни оценки.

По-рано денем българският държавен глава беше посрещнат с публична гала на площада на Империята от португалския си сътрудник Марсело Ребело де Соуза. В манастира „ Жеронимош “ президентът Радев постави венец и отдаде респект пред паметта на огромния португалски стихотворец Луиш Ваш ди Камойнш.

През втория ден от визитата си в Португалия президентът Румен Радев ще беседва с министър-председателя на страната Антонио Коща и с ръководителя на Асамблеята на Португалската република Едуардо Феро Родригеш. В Лисабон българският държавен глава ще се срещне с кмета на града Фернандо Медина. На гала в двореца „ Пасош до Консельо де Лижбоа ” президентът Румен Радев ще получи Почетния ключ на града.

В постройката на българското посолство в Лисабон, президентът Румен Радев ще беседва с наши сънародници, които живеят и работят в Португалия.

По време на визитата българският държавен глава е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР