Радев покани британската кралица в БългарияПрезидентът Румен Радев покани кралица

...
Радев покани британската кралица в БългарияПрезидентът Румен Радев покани кралица
Коментари Харесай

Радев покани британската кралица в България

Радев предложения английската кралица в България
Президентът Румен Радев предложения кралица Елизабет II да посети България следващата година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Президентът Румен Радев беше на визита при английската кралица Елизабет Втора. След срещата президентът заяви, че тя е минала в топла атмосфера. Той съобщи, че е отправил покана към английския монарх или член на кралското семейство да посетят България през 2019 година, когато се означават 140 години от установяването на дипломатически връзки сред нашите две страни.

„ Отправих покана към кралица Елизабет II при опция тя или член на кралското семейство да посети България, във връзка и със 140 - годишнината от установяването на дипломатически връзки с Англия, която ще отбележим следващата година. А съща по този начин и на място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни обичаи на нашия народ, които участват и в Британския музей и в Британската библиотека “, сподели президентът Радев.

От 1878 година, т.е. от основаването на Третата българска страна, настоящ английски монарх в никакъв случай не е посещавал нашата страна, макар тесните роднински връзки, които съществуват сред английските крале и български владетели от династиите на Батенберг и Сакс-Кобург-Гота. Съпругът на кралица Елизабет Втора, принц Филип, е внук по майчина линия на брата на първия български княз Александър Първи Батенберг /1878-1886 г./. Самата Елизабет е представител на Уиндзорската династия, както през Първата международна война са преименувани Сакс-Кобург-Готите, към която принадлежат българските царе Фердинанд, Борис Трети и Симеон Втори.

В Британската библиотека се съхранява един от най-ценните монументи от българското Средновековие - Евангелието на цар Иван Александър, което също по този начин се назовава Лондонско евангелие. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР