Радев много обича да говори за корупция, да дойде да

...
Радев много обича да говори за корупция, да дойде да
Коментари Харесай

Цитат на деня: Радев много обича да говори за корупция, тя е видима тук

Радев доста обича да приказва за корупция, да пристигна да види, ето я корупцията, да отива да я гледа, тя е забележима, кои са управлявали тогава, кои са я строили, кой си беше кръстил тунела на името на щерка си.

Това разяснява министър председателят Бойко Борисов пред поданици и кметове от Родопите до момента в който ревизира по какъв начин върви строителството на 36 км от третокласния път III-866 Кричим - Михалково – Смолян. Инвестицията в трасето е по Оперативна програма " Региони в напредък " и е за над 52 млн. лева

Борисов разяснява по адрес на Радев в отговор на въпрос за това, че още не е приключен дефинитивно пътят, наименуван от него през 2011 година " златен " поради това, че трасе от 17 км е коствало 240 млн. лева при планувана три пъти по-малко сума. Трасето сред Михалково и Девин е било оценено по този начин при държавното управление на Тройната коалиция. Шосето е част от обектите към хидровъзела " Цанков камък ", високата цена на пътя беше обяснена с ненадеждно геоложко изследване, избор на неуместно трасе и неприятно планиране.

Инспектираният в този момент от Борисов сектор, който до дни се чака да бъде публично открит, е съществена пътна връзка за жителите на Михалково, Кричим и Девин с град Смолян и Пампорово. Участъкът обезпечава и бърз достъп до път І-8 Пазарджик - Пловдив, изясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който пътуваше в автомобила, ръководен от премиера.

Участъкът, на който Борисов направи оглед, е разграничен на два лота - 22 и 23. Лот 22 стартира от кръстовището за стената на бент. " Цанков камък " при Михалково и минава около язовир " Въча ". Този сектор е с дължина 21,1 км. Той към този момент е с нова пътна настилка, усъвършенствано отводняване, нова маркировка, пътни знаци и ограничаващи системи. Ремонтиран е и мостът над река Чурековска в село Михалково. По плана са построени 10 подпорни стени с друга височина от 2 до 6 метра. По трасето са инсталирани високоякостни мрежи за попречване свличането на камъни и земни маси.

В лот 23 е секторът от изхода на Кричим до бент. " Въча ". И в този сектор са построени подпорни и укрепителни стени с друга височина, укрепени са откосите с високоякостни мрежи. В този сектор са ремонтирани 4 огромни мостови уреди и тунела " Кричим ", с дължина 130 м. Тунел " Кричим " е построен през 1963 година, като оттогава до момента не беше ремонтиран. Съоръжението е с нова хидроизолационна и дренажна система, нова пътна настилка, тротоари, енергоефективна осветителна система и други

В края на инспекцията при премиера пристигнаха кметове на близки обитаеми места да благодарят за изпълнени претенции или да припомнят за неполучени пари. Някои от тях му донесоха и дарове, които Борисов сподели в предаваното онлайн видео в профила му във " Facebook ", с цел да няма подозрения, че е получил рушвет.

" Харесва ли ви пътят, вие сте млади дами, но помните ли какъв беше - дупка до дупка, виж в този момент парапетчета ", разяснява министър председателят пред пристигнали на събитието локални поданици.

В отговор на кмет, който изрече концепцията, че очевидно към този момент идва време да се уголемяват съществени пътища като този до Пловдив, Борисов отговори иронично: " Защо? Нали асфалт не се ядеше! ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР