Радев и Вучич се договориха за решаване на проблемите на

...
Радев и Вучич се договориха за решаване на проблемите на
Коментари Харесай

Радев и Вучич се договориха за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия

Радев и Вучич се договориха за решение на проблемите на българското малцинство в Сърбия Конкретни дейности за решение на проблемите на българското малцинство в Сърбия договориха президентите на двете страни Румен Радев и Александър Вучич - начинания в областта на образованието, никакво усложнение в достъпа до българска здравна помощ и медии на български език.

На взаимна конференция Радев и Вучич показаха увереност да работят съответно и систематично за решение на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия. Двамата президенти бяха безапелационни, че е време да се отвори нова страница:

„ Зачитайки настояванията на българската страна, на българите, които живеят тук, ние сме подготвени да ги осъществим. Съгласни сме да финансираме медии на български език “, сподели Вучич .

„ Благодаря на президента Вучич за градивния и прям разговор по тези въпроси и за поетите задължения за смяна към по-добро в качеството на живот в тези региони, в достъпа на обучение и медии на роден език, до по-добро опазване на здравето. Програмата, която предложи президентът Вучич, е напълно в дух на историческо помиряване и другарство “, съобщи българският държавен глава.
 Румен Радев на двудневна аудиенция при Вучич БГНЕС-->
На срещата бяха дискутирани въпроси от двустранен темперамент и съответно развиването на капиталовото съдействие, икономическият продан и туризмът.

„ Икономическите резултати демонстрират, че нашето съдействие се развива доста бързо. Миналата година надхвърлихме 1 милиарда лв. “, акцентира Вучич .

Няколко пъти през конференцията беше упоменато, че е време предишното да се превъзмогне и двете страни да гледат другарски напред.

" Историческото помиряване, върху което беше построена единна Европа, би трябвало да откри място и на Балканите, и би трябвало всички да работим дружно за това “, безапелационен бе Румен Радев.

„ Днес имахме още една значима тематика – освен за предишното, а и за нашето бъдеще. Как можем да превъзмогнем споровете в предишното, тъй като към този момент е време – гробищата да се отбележат, да почитаме умрелите от двете страни “, добави Вучич.
 Румен Радев на двудневна аудиенция при Вучич БГНЕС
На въпрос по кое време ще бъде подготвена автомагистралата София – Ниш президентът Радев отговори: „ България изостана в своята част, само че сега текат процедури за планиране и строителство по едно и също време. Теренът е комплициран, само че аз чакам, че процедурите ще приключат в открития период, строителството – също. Българското държавно управление е това, което ще каже точния период на довеждане докрай, само че мисля, че до 2022 година нашият сектор от автомагистралата би трябвало да е подготвен ".

На 22 юни президентите Радев и Вучич ще проведат среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР