Радев е много жаден за власт. Конституцията му е определила

...
Радев е много жаден за власт. Конституцията му е определила
Коментари Харесай

Проф. Фотев: Радев е жаден за власт, а русофилството е вреден политически феномен

„ Радев е доста жаден за власт. Конституцията му е определила функционалностите и дилемите, само че той желае да командва изпълнителната власт. Радев не е никакъв обединител на нацията. От юмрука, който подвигна до ден-днешен, той продължава да всява ерес в обществото. Неговото държание е против националния интерес ”.

Това съобщи в изявление за БГНЕС социологът проф. Георги Фотев, някогашен министър на науката и образованието в първия либерален кабинет на България от декември 1990 до ноември 1991 година

Проф. Фотев предизвестява, че не би трябвало да се подценява държанието и дейностите на президента Румен Радев, изключително в тази комплицирана геополитическа обстановка, когато наоколо до нас се води кръвопролитната война на Путин против Украйна, а страната ни е изложена на газов шантаж. Според него държанието на Радев по тези две значими рецесии по-скоро може да бъде оприличено на „ доста неприятни византийски номера оттатък своето време “.

„ Подобен вид политика е безусловно неприемлива. Вицепремиерът Асен Василев даже я назова позорна. Радев би трябвало да осъзнае къде се намира и че е държавен глава “, сподели проф. Фотев и добави: „ Липса на достолепие и героизъм. Радев като военачалник най-добре може да разбере какво се случва в Украйна. Той не схваща ли или е в плен? Това не може да продължава по този начин. Народът се разсънва и ще се разсъни, ще си вземе поука. Българите не са глупави и не са гламави, те виждат какво се случва сред Русия и Украйна “.

Една от аргументите за сходен вид политика той вижда в устрема на Радев да управлява цялата власт, което се следи през последната една година – от сформирането на първото служебно държавно управление, което вместо да се занимава с главната си задача - да приготви изборите, надвиши неведнъж своите компетенции, стигайки до там, че даже актуализира бюджета и нарушаваше Конституцията с назначенията на несъответствуващи хора за министри.

Русофилството е нездравословен политически феномен, тъй като той слага ползите на една непозната страна над тези на твоята лична страна, добави той.  Членството в НАТО и Европейски Съюз би трябвало да ни изпълва с горделивост, тъй като това е реализация на въжделенията на всички значими фигури от българското Възраждане.

Проф. Фотев означи, че след края на Втората международна война в Европа се е трансформирало отношението към убийствата и войната. Това трансформира войната на Путин в Украйна в изключително неуместна, неприемлива и неоправдана.

„ Тази война, която води Путинова Русия против Украйна, е вероломна. Не мога да си отговоря на въпроса по какъв начин някои хора могат да останат безразлични или да намерят опрощение на тези жестокости и опустошения. Какъв е този брат, който нахлува, унищожава и убива. Това е отвратително. Беше доста прав украинският външен министър Кулеба, когато сподели непосредствено на българския президент, че това не е братоубийствена война “, съобщи социологът.

Проф. Фотев дефинира като „ недостойна “ позицията на министъра на туризма Христо Проданов, който наскоро съобщи, че украинските бежанци могат да останат в българските хотели до края на май.

„ Правилният въпрос е за какво още не му е поискана оставката. Такъв човек не може да бъде министър. Той наскърбява разсъдъка на обществото. Нашият проблем е, че поносим открити проповедници на експанзията, войната и бранители на мракобесието. Това е безнаказаност към младите генерации “, съобщи социологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР