Ръчен миксер /яйцеразбивачка/, котлони, телефони с шайба, ютия, сешоар и

...
Ръчен миксер /яйцеразбивачка/, котлони, телефони с шайба, ютия, сешоар и
Коментари Харесай

Старинни уреди от българския бит през 20 век гостуват в Асенoвград

Ръчен миксер /яйцеразбивачка/, котлони, телефони с шайба, ютия, сешоар и преса са коса, ръчна пералня, енергоспестяващи крушки, прахосмукачка и различен тип техниха от 20 век предлага новооткритата галерия в Исторически музей-Асеновград. Поводът за гостуването на експозицията от Национален политехнически музей-София е 1-ви ноември - Денят на националните будители. Изложбата „ Техниката вкъщи през първата половина на 20 век” демонстрира уреди, употребени по българските земи преди столетие.
„ Историята на всекидневието и бита е доста по-интересна от онази, с огромните войни и борби. Тази галерия притегля вниманието на младите, тъй като те не са виждали някои от удерите и не знаят защо се употребяват. Многобройна е и публиката на междинна възраст, която изпитва носталгия, тъй като това са предметите от нейния обичай и младост “, обясниха от софийския Национален политехнически музей.
Експозицията, показана в Асеновград, включва битова техника от началото на 20 век. Пред посетителите, решили да я прегледат, се откриват ексцентрични отоплителни и осветителни тела, принадлежности – ключове, водомери, електромери, първата подочистачка. Изложбата показва електрически уреди, свързани с разкрасяването. Показани са серия от маши за коса за изработка на разнообразни типове букли, една от първите електросамобръсначки, както и сешоар от края на 40- те години.
„ Техниката вкъщи през първата половина на 20 век” съдържа още доста и забавни уреди, познати и непознати за хора от разнообразни генерации. „ У мен тези предмети будят интерес. Някои от нещата съм ги виждал, други – не. Но най-познати от уредите за мен са котлоните и телефоните, които са с шайбата “, показа за Actualno.com един от младежите, участвали на откриването. По-възрастен господин показа, че изпитва мощна носталгия, когато преглежда изложбата. „ Ние се връщаме доста повече години обратно. Мен най-вече ме развълнува грамофонът, който е с пружина. Помня, че преди време и ние имахме подобен у дома. С наслаждение слушахме плочите. Мембраната с игличката свиреше и беше доста хубаво. Така, че не може да не ни развълнува в този момент, тъй като ни връща обратно в приятни мемоари. Затова считам, че концепцията да бъдат показани пред по-широк кръг от хора тези уреди е страхотна, а самата експозиция е нещо неповторимо “, добави възрастният клиент.
Всеки, който желае да прегледа от близко детайлите на изложбата, може да го направи в Исторически музей-Асеновград до 27.11.17 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР