Работя активно в Монтана да бъде създаден Регионален научен иновационен

...
Работя активно в Монтана да бъде създаден Регионален научен иновационен
Коментари Харесай

Доц. Борислав Великов: Работим в Монтана да се създаде регионален иновационен център

„ Работя интензивно в Монтана да бъде основан Регионален теоретичен иновационен център. По Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ /ОПНОИР/ са заделени 52 милиона лв. за построяването им ”, заяви доцент Борислав Великов, който е член на Комитета на оперативната стратегия. В момента се изготвят концепцията и критериите за кандидатстване. На районна среща за Северозападен регион за обмисляне, която се организира в Плевен, беше показан и дискутиран план на идея, а участниците насочиха оферти за промени в нея.

На срещата Монтана беше представлявана от зам.-председателя на Общинския съвет инж. Валери Георгиев и от районния представител за Северозапада на „ Аквахим “ АД, Красимир Стоянов. Като се има поради, че този тип районни центрове са третата и последна форма по ОПНОИР за насърчаване на научно-приложната и иновационна активност в България, първият най-съществен въпрос съгласно доцент Великов е какъв брой районни научни (иновационни) центрове се плануват за най-слабо развития район в Европейския съюз и ще се вземе ли поради, че Плевен справедливо към този момент има център за подготвеност по персонализирана медицина, а във Враца и Видин съществуват филиали на висши учебни заведения. В Монтана по концепция на доцент Великов от няколко години има районен научен център, а неотдавна и изнесен център на Института по балканистика с център по тракология към Българска академия на науките. Всичко това съгласно доцент Великов може да се надгради със основаването на районен иновационен център.

Kонцепцията планува новоучредените сдружения да се конкурират за финансирането с планове. Беше направено предложение в критериите за възможни претенденти да залегне, че водещото научно звено – университети и институти, както и останалите участници и компании в сдружението може да са регистрирани отвън района за обмисляне, само че да правят активността си на територията на плановия регион. Бяха дебатирани и още елементи във връзка с оборудването, договорите и възнагражденията на работещите в центровете. Предвижда се до март 2019 година концепцията и всички правила да са подготвени в финален тип, до юни сдруженията да са регистрирани и да са подготвени с плановете си, които до октомври да бъдат оценени и през ноември-декември 2019 година да стартира финансирането. За Монтана има хрумвания да се разработят планове за основаване на електро-химична лаборатория с присъединяване на огромни компании от района, а също и план, който да се занимава научно с опазването на културно-историческото завещание.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР