Работодателят може да пусне служителите си в отпуск без да

...
Работодателят може да пусне служителите си в отпуск без да
Коментари Харесай

Правната комисия реши: Отпуска или половин заплата заради COVID-19

Работодателят може да пусне чиновниците си в отпуск без да ги пита при изключително състояние и при затваряне на предприятието или на части от него.

Това са част от текстовете в закона за изключителното състояние, в които са записани всички ограничения, подхванати от властта против ковид.

Законът бе признат от правна правна комисия на изключително съвещание със 15 гласа „ за”, с нула „ против”, само че със 7 гласа „ въздържал се”, най-вече от Българска социалистическа партия. Законът трябваше да бъде утвърден още от здравна, обществена и вътрешна комисия.

Очаква се да мине през пленарна зала още в сряда, само че от дебатите в отрасловата комисия стана ясно, че ще има оферти сред двете четения, а част от текстовете ще бъдат прецезирани.

Според закона компаниите ще могат да вкарат отдалечен режим на работа, при понижено работно време или да дадат надомна работа на своите чиновници. Те обаче ще имат право да спрат цялото дружество, част от него или обособени служащи, а чиновниците да пуснат в отпуска - платена или не.

Когато работата е прекъсната, а чиновниците не употребяват отпуск, то те имат право на обезщетение от 50 на 100 от брутното им трудово заплащане, само че не по-малко от 75 на 100 от минималната работна заплата за страната.

То ще се поема от работодателят за времето, в което предприятието няма да работи.

Това на процедура значи, че при изключително състояние, в случай че не работим от у дома, ще бъдем пратени в отпуск или ще получаваме половин заплата.

Иначе самият закон включва в себе си всички ограничения, които до момента държавното управление е подхванало и тези, които в допълнение бяха оповестени преди ден.

В него се вгражда и едно към едно заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за това кои действия са неразрешени и къде се лимитират визитите.

Дава опция със заповед на министъра ограниченията да бъдат затегнати. Забраняват и командировките в страната и чужбина, както и образованията.

Българите, пътуващи в чужбина, ще би трябвало наложително да имат здравна застраховка. Забраняват се свижданията в пандизите, лимитират се и нотариалните заверки. Прекратяват покупко-продажбите, провеждани от частни правосъдни реализатори, стопира се налагането на банкови запори върху заплати и пенсии, стопират да текат и всички процедурни периоди по арбитражи, изпълнителни или административни производства.

Държавните чиновници също ще могат да работят от разстояние. Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно. Увеличават се с 6 месеца на валидността на персоналните карти и шофьорски книжки, които изтичат от 13 март до 30 октомври. Пробация до 1 година и санкция от 300 до 1000 лева грози всяко здравно лице, в случай че по време не зараза или пандемия откаже да се притече на помощ на родилка или болен.

Завишават се санкции за погрешни известия за паника, искане за помощ или акцидент. Занапред това ще се глоби с до 3 година и санкция до 10 000 лева Към този текст обаче има и допълнение, като по-високите наказания ще важат и при погрешни данни за разпространяване на болестта. Тази мярка както против ало измамниците, само че против "фалшивите вести " по тематиката.

Иначе по време на дебатите Българска социалистическа партия обявиха, че закона има доста дефекти и по тази причина гласоподават въздържал се. Те са срещу хората да губят от отпуската си по време на изключително състояние.

Не харесват и текстовете за медицинските служащи. Липсвало пък изобщо обещанието на властта да поема 60 % от заплатите на тези чиновници в закъсали поради ситуацията компании. Дори желаеха да се сътвори работна група преди да се стигне до приемането на закона, само че дадоха обещание да внесат свои оферти.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи пък съобщи, че те поддържат закона, също ще имат свои оферти сред двете четения, като те ще са за още по-строги и фрапиращи ограничения.

Едно от тях е да отпадне опцията за нотариални заверки, изповядване на покупко-продажби за вещни права, както и такива за продажба на коли. "Няма по какъв начин да се съглася с това, че има незабавни нотариални покупко-продажби.

За кого може да бъде незабавна? За един лъжец, който води стара жена, с цел да й открадне жилището, в тази блъсканица? ", попита той.

ГЕРБ пък разясниха, че са подготвени да поддържат всяко рационално предложение и се надяват на консенсус по него.

Явор Нотев от „ Атака” пък прикани да се откажат от санкциите за медиците, тъй като и в този момент в Наказателен кодекс имало такива текстове.

В началото на дебатите от адвокатския съюз с изключение на възбрана на процесуалните периоди да има такава и за давностните и материалните, а при наказателни каузи да се анулират периодите за обжалване и протестиране. Адвокат Валя Гигова пък разяснява, че са срещу прекъсването и свиването на периоди, тъй като това значи прекъсване на страната и целия цивилен оборот.

Правосъдният министър Данаил Кирилов не се съгласи с тези изказвания и съобщи, че законът не е ексклузивен, а единствено краткотраен. Той също призна, че в него липсват част от предложенията на властта.

Той се надявал закона да мине бързо през Народно събрание, само че виждал, че това няма по какъв начин да се случи. Да не се спекулира с санкциите, които се вкарват за медици, настоя Кирилов и разясни, че може да се окажем в състояние на дефицит на медицински личен състав. Според него би трябвало да се изяснят и текстовете във връзка с интернационалните командировки, тъй като тук се включвала и работата на интернационалните водачи.

Екоминистърът Емил Димиртов – Ревизоро също има свои оферти сред двете четения - да отпадне потребността за публичните поръчки, когато става дума за неутрализиране и на болнични боклуци.

По думите му болничните боклуци след лечение на коронавурс ще се горят на две места в страната и ще ги транспортират със специфични камиони. В София имало един инсинератор, а другият бил частен и с него трябвало да се подписа контракт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР