Работодателските организации в България са готови да преразгледат заплащането за

...
Работодателските организации в България са готови да преразгледат заплащането за
Коментари Харесай

Работодатели съгласни да се плаща повече за нощен труд, но поставят условия

Работодателските организации в България са подготвени да преразгледат заплащането за нощен труд, в случай че при бъдещи договаряния се обсъдят и избрани тематики, по които те имат претенции. Това излиза наяве от позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

На 22 октомври Комисията по приходи и витално ниво към Националния съвет за тристранно съдействие е разискал предлагането на синдиката " Подкрепа " добавката за един час работа през нощта да се усили от 0.25 лева на 0.5% от минималната работна заплата, което значи 2.8 лева от началото на идната година.

Сегашният размер на доплащането е избран през 2007 година

" Възможно е след повече от единадесет години цитираната нормативна наредба да бъде преразгледана, защото през интервала от 2007 година до момента са настъпили промени в цените и трудовите хонорари, които следва да бъдат отразени в заплащането на нощния труд, само че както Ви е известно Асоциацията на организациите на българските работодатели има опредени цели в региона (като отпадане на добавката за така наречен клас прослужено време, отпадане на задължението за възнаграждение на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата и други ) и настояваме всички въпроси да бъдат обсъждани паралелно ", се споделя в мнението.

" Промяната в заплащането на нощния труд би могла да бъде част от бъдещи договаряния в региона на трудовите връзки. Разбира се, считаме, че скокообразното повишаване на добавката за нощен труд, препоръчана от КТ " Подкрепа ", не е допустима за нас по принцип, тъй като не е обвързана с някакви справедливи индикатори (например растеж на продуктивността на труда за съответния интервал или различен справедлив критерий) ", приключва писмото.

То е адресирано до председателстващия Националния съвет за тристранно съдействие вицепремиер Валери Симеонов и до министъра на труда Бисер Петков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР