Работодателските организации поискаха на среща при премиера Стефан Янев оставките

...
Работодателските организации поискаха на среща при премиера Стефан Янев оставките
Коментари Харесай

Работодатели искат оставки в енергетиката, недоволни от цената на борсовия ток

Работодателските организации желаеха на среща при премиера Стефан Янев оставките на служебния енергиен министър и на шефовете на БЕХ и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " поради рекордно високата цена на борсовия ток. В края на предходната седмица на свободния пазар 1 мегават удари исторически връх от 400 лева Бизнесът разгласи протестна подготвеност и заплаши с ефикасни дейности, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.

До днешната обстановка, в която бизнесът изиска от служебния министър председател оставките на всички шефове по цялата верига на държавната енергетика, се стигна, откакто в края на предходната седмица борсовият ток удари исторически връх от 400 лева за мегават. Днес обстановката на свободния енергиен пазар е малко по-спокойна, само че токът е към момента безценен, като в сегмента " ден напред " през днешния ден един мегават се оферираше за 265 лева, а на следващия ден той ще се продава за 285 лева

Близо 3 часа продължи срещата на представителите на всички работодателски организации при премиера Стефан Янев, в която бизнесът е изложил претекстовете си за желаните оставки.

Те упрекнаха ръководителите на държавната енергетика, че след основания недостиг пиковото вътрешно ползване и рекордния експорт на ток, достигнал 70%, не са подхванати ограничения за включване на спомагателни мощности от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и не е бил стеснен износът.

" Ние имаме на процедура монопол на БЕХ на борсата. Дружествата на Енергийния холдинг разполагат и оферират по-голямото количество електрическа енергия на съзнателно високи цени, създавайки и в допълнение тенденциозен недостиг. Това не е единствено от несръчност, това е от зла предумисъл, тъй като неведнъж сме подавали сигнали в прокуратурата, в Комисията за защита на конкуренцията ", изясни ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Работодателите оповестиха, че евентуално ще изискат още две оставки.

" Настояваме за разбор на държанието на ЕСО и на НЕК и след подобен разбор разумното е тези управления също да подадат оставки. ЕСО, макар нашите предизвестия, интегрира пазара с Гърция, който е най-скъп в Европа, преди да бъде интегриран с Румъния и оттова със Западна Европа ", добави Велев.

Служебният министър председател се ангажира за решение на проблемите в дълготраен проект.

" Ще използваме тази опция да създадем един разбор, един сериозен диалог какво можем и какво не можем, с цел да преценим какви са потребните ходове и да облекчим обстановката с инструментариума, с който разполага изпълнителната власт, несъмнено, разчитаме и на разбора на работодателските организации и да забележим проблемите във всеки вероятен ъгъл ", сподели Янев.

Министърът на енергетиката съобщи, че няма проблем с поисканата му оставка.

" Ако ми я изискат, незабавно ще я подам. Въпросът е различен. Аз смятам, че този екип на Министерството на енергетиката, в последните седмици и месеци откогато сме на тези постове, свършихме в действителност работа ", сподели Андрей Живков.

Той изясни какви ограничения е подхванал за преодоляване на борсовите цени през последните 2 седмици и превъзмогване на недостига на ток.

" Моят заместител - господин Дамянов, е взел, дано кажем по този начин, на ръчно ръководство Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", защото Енергийният холдинг предходната седмица разгласи, че той е финансов холдинг и надали не, няма отношение към ръководството. Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " сега работи по този начин, както в околните години не е работила. В момента Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " има включени 5 блока от общо 8, като 3 от блоковете са ми в разнообразни типове поправки ", добави министърът.

Живков заяви, че се водят диалози да се ускорят ремонтите и по-скоро още блокове да бъдат пуснати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР