Работодателските организации настояват в промените в Закона за енергетиката да

...
Работодателските организации настояват в промените в Закона за енергетиката да
Коментари Харесай

Експерт от КРИБ: Законът на енергетиката трябва да гарантира връщането на 45 млн. лв. в бизнеса

Работодателските организации упорстват в измененията в Закона за енергетиката да е вписано ясно по какъв начин „ Булгаргаз “ ще върне на промишлените консуматори надвзетите суми от 45 млн. лева по новия контракт с съветската компания „ Газпром “.

Това съобщи, представен от Economic.bg, ръководителят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) и специалист към работодателската организация КРИБ Константин Стаменов.

„ Вчера министърът сподели по време на съвещанието на Енергийната комисия, че няма да се промени законът сред първо и второ четене. Ние сме пратили своето мнение по тази тематика от дълго време. Трябва да намерят метод тези ремонти да влязат в измененията в Закона за енергетиката “, изясни Стаменов.

„ Големият проблем е за първото тримесечие, в което не сме на контролирани цени и ние желаеме да се запише в Закона, че и на нас ще ни се върнат пари, тъй като през първото тримесечие, заради обстоятелството, че бяхме с клаузите „ взимаш или плащаш “, сме купували от „ Булгаргаз “ на цени, приравнени на контролираните “, изясни Стаменов.

„ Въпросът е, че сме плащали на някого сметка на непазарни цени, както сме плащали на контролирания пазар, а по-късно ни споделят, че тези пари, които би трябвало да върнат, вместо да ги върнат, ще ги дадат за засаждане на дървета или каквото и да е друго. Това са нашите пари “, безапелационен е специалистът.

По думите му бизнесът желае да е на либерализиран пазар, само че не под условия. „ Ние сега сме на либерализира пазар, само че под изискване, тъй като сме си купили количествата по контракт „ взимаш или плащаш “. Защото никой не ни е послушал като е променял закона - да се изчака да минем зимния интервал “, добави той.

Експертът разяснява, че още когато е вписван законът огромните консуматори са декларирали количества пред „ Булгаргаз “. „ Съответно „ Булгаргаз “ ги декларира към „ Газпром “. Т.е. ние в този момент, с цел да се откачим от тези контракти, би трябвало да се съдим с „ Булгаргаз “. На 1 януари, при започване на зимата трябваше да започваме да се съдим с „ Булгаргаз “ дали сме декларирали количествата и имаме ли уговорка „ взимаш или плащаш “, добави Стаменов.

В момента стопанската система се е сринала и не чакаме да влизаме в нови юридически проблеми, по какъв начин да ни върнат парите, разяснява обстановката Константин Стаменов.

По думите му промишлеността дава отговор за половината от потреблението на природен газ в България и от 1 януари се води на свободно контрактувани цени, само че на процедура не е. „ Защото преди да ни напишат закона, че сме на свободно контрактувани цени, т.е. да ни махнат от тези, които могат да купуват по контролирани цени, ние към този момент си бяхме декларирали количествата пред „ Булгаргаз “, изясни енергийният специалист.

Според Стаменов бизнесът не е трябвало да излиза на свободния пазар на природен газ при започване на годината. „ Миналата година неведнъж го споделих и в Народното събрание. Казах им, че не може в средата на зимата да изкарат цялата промишленост в някакъв неразбираем механизъм, който се води свободен пазар. Правихме доста срещи – и с КЕВР, и с министър Теменужка Петкова. Не може да ни дават някаква неразбираема рамка, която да назовават свободен пазар “, заключи той. Предлагахме промишлеността да купува по свободно контрактувани цени от 1 април 2020 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР