Работодателските организации могат да излязат на протести на 22 и

...
Работодателските организации могат да излязат на протести на 22 и
Коментари Харесай

Работодателите готвят протести на 22 и 29 юни

Работодателските организации могат да излязат на митинги на 22 и 29 юни, в случай че до тогава ще бъдат признати съответни спешни ограничения против инфлацията, които да подкрепят бизнеса, разгласи пред Нова нюз ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му препоръчаните до момента ограничения от държавното управление нямат отношение или действително въздействие върху фирмите.

" Една от ограниченията - без данък на електрическа енергия и на природния газ - е алегорична, защото акцизът на електрическата енергия представяла по-малко от половин % от цената й. Прогнозната цена на тока за идващия ценови интервал на КЕВР е 431 лева Като сложим и мрежовите такси - отива над 500 лева, а акцизът е 2 лева на мегаватчас. Това е под половин процент”, означи Велев. Според него по сходен метод стои и въпросът с акциза на природния газ.

" Намаляването на Данък добавена стойност за бизнеса е неутрална мярка. Той е налог добавена стойност, който в действителност внасят предприятията, които са регистрирани по Данък добавена стойност, а главната част от служащите работят в такива компании, които не употребяват данъчен заем. Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства единствено тези жители, които имат парно – това е 1/5 в страната”, разяснява ръководителят на АИКБ. Велев бе безапелационен, че казусът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и стопанската система, което води до неконкурентноспособност, тъй като те са по-високи от тези при съперниците.

„ Мерките, които чакаме, още не са се състояли. Те са свързани с решението на КЕВР и смяната в Закона за енергетиката, което да обезпечи несимволични и обективни обезщетения на свръхвисоките цени на електрическата енергия в идващия ценови период”, означи Васил Велев. Той добави, че „ предстоящите от работодателите ограничения мъчно могат да се състоят, тъй като средствата се прахосват, без да са ориентирани целево към нуждаещите се ".

Според него държавното управление разпределя средства към всички групи от популацията, вместо да концентрира помощта. Велев пресметна, че 10% от хората нямат да усетят инфлацията сензитивно поради високите си приходи. Други 40-50% ще " стегнат коланите ", а единствено 30-40% би трябвало да бъдат подкрепяни.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР