Работодателски организации се обявиха срещу приетото от Народното събрание решение

...
Работодателски организации се обявиха срещу приетото от Народното събрание решение
Коментари Харесай

Бизнесът се обяви срещу спасяването на държавната ТЕЦ Марица изток 2

Работодателски организации се оповестиха против признатото от Народното събрание решение държавното управление да избави финансово закъсалата държавна Топлоелектрическа централа Марица изток 2.  Решението бе прието преди дни във връзка Европейският зелен пакт, поради който страните членки на Европейски Съюз ще би трябвало да преструктурират въглищните си електроцентрали.

„ България е в доста внимателно състояние поради Зелената договорка. С нея ще се види разликата сред богатите и бедните страни. Ние сме злепоставени с тази договорка, защото западните страни имат натрупвания и са създали към този момент преструктурирането, до момента в който източната част на Европа продължава да е на въглища и занапред ще заплаща доста пари за преструктуриране ”. Това коментира зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев пред Нова тв.

 „ Беше явно, че ще би трябвало да затваряме въглещни централи, само че чакахме, че Министерството на енергетиката ще стартира някакъв проект за преструктуриране. Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше план за понижаване на разноските, за усъвършенстване на служащите. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание ”, сподели още той.

По думите му рядко се приема нещо с такова единогласие. „ Всички са дали своят вот за някакво социалистическо решение да се подкрепи Топлоелектрическа централа Марица изток 2, което е необичайно, в случай, че да вземем за пример Топлоелектрическа централа Марица изток 1 с 0,4 индивида прави 1 мегават, а Топлоелектрическа централа Марица 2 – с трима. Тя е три пъти по-малко ефикасна ”, изясни Дачев.

Той даде за образец Гърция, в която има открита мина за рандеман. „ Там с сходни количества има 2 500 служащи, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души ”, уточни още той.

Според него държавният Топлоелектрическа централа теоретично не може да бъде ефикасен, защото не работи непрестанно. 

„ Всяка година тази централа генерира сред 150 и 200 милиона загуби. Ние към този момент се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с задачата и основаването на тези ТЕЦ-ове ", акцентира Дачев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР