Работодателски организации призоваха своите членове да бойкотират преговорите за определяне

...
Работодателски организации призоваха своите членове да бойкотират преговорите за определяне
Коментари Харесай

Работодателите отново се противопоставят на минималните осигурителни прагове

Работодателски организации приканиха своите членове да бойкотират договарянията за установяване на минимални осигурителни приходи за 2019 година, оповестява Дарик. В писмо до браншовите организации, от бизнеса упорстват за отвод от присъединяване за трета поредна година, защото това договаряне води до увеличение на сивия бранш и до понижаване на действителните хонорари на работещите у нас.

Минималните осигурителни приходи, които се договарят сред бизнеса и синдикатите всяка година, са отживялост и би трябвало да бъдат отстранени – за това упорстват за следващ път четирите работодателски организации.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал няма връзка сред растежа на минималните осигурителни приходи и растежа на събраните осигуровки. " Миналата година бяха административно увеличени, по-миналата година не бяха увеличавани. И двете години като разследване имаме един и същи резултат - 14% растеж на събраните осигуровки ", съобщи Велев.
В същото време минималните прагове са причина в някои браншове служащите да получават по-ниски действителни заплати и да се усилва сивият бранш.

Велев уточни като образец общинските лечебни заведения, в които чиновниците се назначават със заплати на съответните прагове, само че бюджетът на болничното заведение не може да си го разреши. " Реалната им заплата е по-ниска от тези прагове и удръжките, които се вършат от нея са на база на тези по-високи прагове, т.е. в по-големи размери. При едно такова административно увеличение на праговете, тези хора ще получават по-малък чист приход ", обясни още той.

От бизнеса напомнят, че държавното управление възнамерява растеж на минималната работна заплата и на компенсацията на един работещ с 6,6% при двойно по-нисък растеж на продуктивността на труда от 3,2 на 100.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР