Работодателски организации изпратиха гневно писмо до премиера Бойко Борисов, енергийния

...
Работодателски организации изпратиха гневно писмо до премиера Бойко Борисов, енергийния
Коментари Харесай

Гневни работодатели искат промени в НЕК

Работодателски организации изпратиха яростно писмо до премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев. В посланието те упорстват за инспекция на ЕРП-та и НЕК, където желаят да има и преструктуриране, и промяна на управлението.

Случващото се с цените на електрическата енергия в допълнение слага под риск производството, растежа, вложенията и конкурентоспособността на промишлеността, се показва в отвореното писмо. Тревогата на работодателите е най-много поради свободния пазар и сегмента " Ден напред " на електроенергийната борса.

Работодателите още веднъж показват, че заплащат най-високата цена за електрически ток в Евросъюза, както се е случило през последните два дни. По-рано през днешния ден пък Народното събрание одобри промени в енергийния закон за унищожаване на таксата за вноса на електрическа енергия по избор на бизнеса.

Ето и цялото писмо до Бойко Борисов:

Национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове обезпечават работа на 82% от наетите в България и основават 86 % от брутната добавена стойност в страната, с паника наблюдават протичащото се в границите на свободния пазар на сегмента „ Ден напред “ на електроенергийната борса. Нашите производства са изложени на мощен конкурентен напън на европейските и интернационалните пазари. Случващото се с цените на електрическата енергия в допълнение слага под риск производството, растежа, вложенията и конкурентоспособността на промишлеността.

Липсват каквито и да било старания за понижаване на разноските на държавните централи в АЕЦ, „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД и НЕК ЕАД, както и обезпечаване на тяхното най-малко средносрочно бъдеще.

Крайно неефективното ръководство на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електрическа енергия, а от друга – до високи загуби на някои от централите.

Категорично заявяваме, че комбинацията от това прекачване на проблемите на енергетиката към промишлеността, от една страна, и свиващото се бизнес ползване, въпреки това, ще е пагубно за стопанската система на България.

Високите цени от последните дни са подбудени от внезапни спадове на предлагането на електрическа енергия от страна на НЕК ЕАД. За 07.05.2019 година предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лева за МВтч. За 08.05.2019 година предлагането от НЕК е за САМО 4 309 МВтч, което образува цена от 164,60 лева За 09.05.2019 година НЕК още веднъж предлага 4 309 МВтч и цената е 130,56 лева Какво наложи свиването на предлагането на сила от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са извънредно незадоволителни? Наистина, сдруженията от състава на Български енергиен холдинг съблюдават уговорките пред Европейската комисия за обезпечаване на минимална ликвидност, само че формалното им ограничение до одобрените равнища при кратко дълготрайно предложение явно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени.

Всъщност цените на електрическа енергия в България за последните 2 дни са НАЙ-ВИСОКИТЕ в целия Европейски Съюз!

Съществуват и бариери пред вноса на електрическа енергия! Забавя се въвеждането на интегриран пазар „ В рамките на деня “ и потребителите са оставени на гравитацията на настроенията в държавните електроцентрали и по-специално в НЕК ЕАД. Цените варират от 100 до 210 лева./МВтч за пикова електрическа енергия в границите на два поредни работни дни на пазар „ Ден напред “, а при „ компенсиращия “ незадоволеното търсене пазарен сегмент „ В рамките на деня “ се стигна на 08.05.2019 година и до цени, надхвърлящи 247 лева./МВтч при едвам 451 МВтч търгуван размер за 24 часа!

Като представители на работодателите от индустриалния бранш ние:

1. Категорично се противопоставяме на несъответстващото държание на НЕК ЕАД, което е редовно и явно няма да се промени без промяна на управлението.
2. Настояваме да се преодолее изкуствения недостиг като сдруженията от БЕХ оферират на сегмент „ Ден напред “ съответни количества при ценова конструкция, аналогична на одобрената по уговорката с Европейската комисия. Оценяваме този недостиг на към 80-100 МВт, което е даже под потенциала на дребен блок от „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД.
3. Настояваме за преструктуриране на НЕК ЕАД посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила за отбягване на операции.


4. Настояваме за основаване на условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, предприемане на ограничения за преструктуриране на държавния бранш в енергетиката, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти.

5. Настояваме за съответни обезщетения за промишлеността, включително за индиректните разноски за излъчвания.

6. Предвид нуждата от издаването на Заповед Е-РД-16-193/09.04.2019 година на министъра на енергетиката, с която вместо да се обезпечи електрическа енергия за свободен пазар, се ангажират 600 000 МВтч до 30.06.2019 година от „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД за контролиран пазар, което единствено за два месеца изземва десетки милиони лв. от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, настояваме да се провежда задълбочена инспекция в НЕК и ЕРП-тата (вкл. сигнализирайки КЕВР и прокуратура) на действителните аргументи, довели до преждевременното привършване на квотно плануванаъа електрическа енергия за контролиран пазар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР