Работодателите за пореден път скочиха срещу административното увеличение на минималната

...
Работодателите за пореден път скочиха срещу административното увеличение на минималната
Коментари Харесай

Работодателите настръхнаха срещу увеличението на заплатите

Работодателите за следващ път скочиха против административното нарастване на минималната работна заплата, срещу са и заложеното нарастване на заплатите в бюджетната сфера.

При разглеждането на плановете на бюджети на страната, на ДОО и на НЗОК, бизнесът посочи, че кардинално приема плана на бюджет на страната, само че посочи, че са нужни промени.

Бюджетът има повече плюсове, а минусите са резултат на неизвършени промени, сподели изпълнителният ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него обществото към този момент е узряло за тях, и те могат да се осъществят през 2020 година, когато няма да има избори.

Работодателите поддържат, че образованието още веднъж е приоритет, а науката и културата също стартират да бъдат такива, въпреки и страхливо.

От АИКБ поддържат запазването на минималното и оптималното компенсацията при безработица, защото съгласно бизнеса безработица няма, а единствено хора, които не желаят да се преквалифицират, с цел да получат работата, която се предлага на пазара на труда. Да се предизвиква стоенето у дома при дефицит на запаси е неефективно, съобщи Велев, представен от pariteni.bg.

За запазването на оптималния застрахователен приход, Велев сподели, че съотношението му по отношение на междинния при нас е три към едно, а приблизително за Европейски Съюз това съответствие е две към едно. Затова от бизнеса са срещу всякакво нарастване преди постигането на рационално съответствие.

Бизнесът е изрично срещу административното нарастване на минималната работна заплата.
От години работодателите оферират то да се договаря сред работодатели и синдикати по стопански действия, като регистрираха, че въпреки всичко има прочут прогрес в разговора и се надяват идната година да се договорят такива заплати.

Всички работодателски организации още веднъж желаеха и отпадане на Минималните осигурителни приходи.

По отношение на нарастването на минималния осигурителни приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 400 на 610 лв., Велев счита, че на две стъпки е по-разумно да се направи, като за 2020 година би могъл да стане 525 лв.. Според него при тази обстановка на бранша заложеното е доста внезапен скок.

По отношение на болничните, бизнесът счита, че към момента могат да се създадат промени защото, съгласно Велев, още веднъж има заложен растеж на разноските, а постоянно това са разноски за здрави хора.

За растежа на приходите в администрацията Велев разяснява, че популацията на България понижава с 50 хиляди души годишно, а в това време заетите на бюджетна прехрана не понижават.
Той счита, че растеж на възнагражденията на администрацията може да се реализира посредством усъвършенстване на личния състав, а не с 900 милиона лв. растеж на разноските за личен състав в бюджетната сфера.

Цветан Симеонов от БТПП уточни, че е недопустимо нарастването от 10 %, като съгласно него по този начин е подложен под напън частният бранш, изтегля се запас от него, а той е главен генератор на богатства.

От бизнеса показаха, че в бюджета няма заложени политики за демографско развиване.

АИКБ предлага да се усилят финансовите разноски в образованието. Нужни са повече средства за кабинети в природоматематическите гимназии, за общежития в професионалните гимназии, както и за стипендии за възпитаници по специалности с очакване дефицит на пазара на труда, сподели още Велев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР