Работодателите вече подават информацията за болничните почти изцяло по електронен

...
Работодателите вече подават информацията за болничните почти изцяло по електронен
Коментари Харесай

90% от болничните листове се подават по електронен път


Работодателите към този момент подават информацията за болничните съвсем напълно по електронен път. Близо 90% от признатите през 2017 година в териториалните поделения на Националния застрахователен институт (ТП на НОИ) съществени документи за погашение на паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (ДОО) от осигурителите и самоосигуряващите се лица, са подадени по електронен път.

Това демонстрира информация от Интегрираната система за електронен продан на документи и данни, която се управлява от осигурителната институция. Тази система съдържа работодателската част от документите, която се подава към Национален осигурителен институт след издаването на болничните листове или след подаване на заявки за майчинство, и въз основата на която се преценя правото на парично обезщетение, оповестиха от Национална агенция за приходите.

Справката демонстрира, че в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт през предходната година от осигурители и самоосигуряващи се лица са признати общо 3 297 692 съществени документи за погашение на парични компенсации. Най-голям е делът на постъпилите данни по електронен път – 2 292 452 или 89,5% от всички подадени документи. На електронен притежател в териториалните поделения е призната 8,9% от информацията, а на книжен притежател – 1,6%. Спрямо 2016 година се следи нарастване с 3,3% на признатите през интернет данни, което е за сметка на другите начини за подаване.

През 2017 година максимален е броят на показаните данни в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт София-град - над 32% от всички документи са ориентирани точно към тази конструкция на института. Процесът в това териториално отделение е съвсем напълно електронизиран – 92,2% от данните към него са подадени по електронен път. Сходен е този индикатор в други три Търговско предприятие на Национален осигурителен институт: Ловеч (92,4%); Пловдив (91,7%) и Варна (91,1%).

Електронизацията на подаването на работодателската част на документите е вторият стадий от дигитализацията на процеса по погашение на паричните компенсации и помощи от ДОО. Тя е внедрена в средата на 2015 година и действа от началото на 2016 година, като посредством нея се реализира доста редуциране на действителните периоди за заплащане. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР