Работодателите се оплакаха на еврокомисаря по работни места и социални

...
Работодателите се оплакаха на еврокомисаря по работни места и социални
Коментари Харесай

Бизнесът негодува срещу новите правила за определяне на минималната работна заплата

Работодателите се оплакаха на еврокомисаря по работни места и обществени права от новия механизъм за установяване на минималната работна заплата. Според тях решението на предходния парламент минималната заплата да е 50% от междинната нарушава Директивата за съответни минимални заплати. Синдикатите считат, че жалбата е неоснователна. А служебният обществен министър разяснява, че директивата към момента не се ползва у нас, предава Българска национална телевизия.

Според работодателските организации при въвеждането на новите правила за установяване на минималната работна заплата у нас не е спазена процедурата, заложена в европейската инструкция.

" Не е място в Кодекса на труда да се дефинират заплати. Кодексът на труда дефинира напълно други неща. Механизмът би трябвало да бъде контрактуван сред изпълнителната власт, работодатели и синдикати, а не да бъде определян от политиците. Още по-малко въз основата на никакви планове.

" Работодателите нямат никакво съображение дотолкоз доколкото... Аз не знам за други работодатели в Европейски Съюз, които да сезират наднационални органи за настоящо законодателство, което са длъжни да съблюдават ", съобщи Любослав Костов от КНСБ.

Според работодателите минималната заплата не би трябвало да се дефинира административно, а на база икономическо развиване, продуктивност на труда и общо ниво на заплати.

`Едно административно повдигане на минималните разноски за заплата неизбежно води до увеличение на останалите хонорари. Ако не може да си го позволите, ще докара до някакво редуциране на личен състав. Или най-лошия вид - прекосяване в сивия бранш ", съобщи Мария Минчева- заместник-председател на БСК.

" От 2006 година не можем да се разберем с бизнеса по какъв начин би трябвало да наподобява МРЗ. В момента имаме някаква основа, някакъв текст в Кодекса на труда, който би трябвало да седнем с този бизнес и да се разберем над него по какъв начин ще го надграждаме ", сподели Любослав Костов - КНСБ.

Служебният обществен министър разяснява, че не е било належащо депутатите да вкарват правилото минималната заплата да е 50% от междинната. А условието размерът ѝ да се дефинира от държавното управление до 1 септември може и да не бъде изпълнено.

" Ние на 1 август следва да представим предложение. Най-ранният интервал, в който можем да получим информация от Национален статистически институт, съгласно заложените параметри, е 12 август ", разяснява Лазар Лазаров.

Лазаров изясни, че срокът за въвеждане на Директивата за съответни минимални заплати у нас е до октомври 2024 година Министърът се ангажира да създаде механизъм за установяване на минималните хонорари у нас, взаимно с бизнеса и синдикатите, и да го внесе в Народното събрание. Прогнозата на синдикатите е, че в случай че се запазят сегашните правила, следващата година минималната заплата може да надвиши 900 лв..
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР