Работодателите призовават в спешен порядък крайните потребители да заплащат директно

...
Работодателите призовават в спешен порядък крайните потребители да заплащат директно
Коментари Харесай

Работодателите искат крайните потребители да заплащат директно тавана от 250 лв/MWh

Работодателите приканват в незабавен порядък крайните консуматори да заплащат непосредствено тавана от 250 лв/MWh като цена на тока без значение дали закупуват електрическата енергия от борсата, или през търговец. В противоположен случай рискуваме парите в промишлеността да свършат и индустриалната активност да бъде прекратена.

Това се споделя в намерено писмо от работодателите до министрите на стопанската система и на енергетиката в оставка - Корнелия Нинова и Александър Николов, до шефа на Българската самостоятелна енергийна борса Константин Константинов и до ръководителя на фонд " Сигурност на електроенергийната система Диан Червенкондев.
 40% от популацията не може да стопли дома си
40% от популацията не може да стопли дома си

Само 4 страни имат лични дефиниции за енергийно бедните хора

Бизнесът чака и приемане на обещаните от държавното управление обезщетения за цените на природния газ. На бизнеса беше дадено да бъде обезщетен за цените на газа, надвишаващи нивата от месец април .

Друго неспазено заричане е и предлагането на дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия за крайните клиенти, каквито и понастоящем не са налични, написа ръководителят на БСК Добри Митев, който е и ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година, по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИ.
 Бюджетната комисия не одобри отплата на тока за бизнеса от юли
Бюджетната комисия не одобри отплата на тока за бизнеса от юли

По точката имаше оферти на ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", " ИТН " и Движение за права и свободи

Повод за писмото са промени в Закона за държавния бюджет на Република България, с който беше въведен механизъм за компенсиране на цените на електрическата сила . Компенсирането ще бъде 100% сред базовата цена от 250 лева./MWh и действителната месечна борсова цена . Приветстваме този механизъм, който е продължение на практиката за компенсиране на небитовите консуматори за цената на електрическата сила, почнала още в края на предходната година.

Практиката до момента демонстрира, че за приемането на обезщетенията изминават приблизително към 30-40 дни . При актуалните ценови нива и при наложените къси шпации за осъществяване на заплащанията за електрическа енергия тази процедура е неработеща. Цените са такива, че заплащанията на седмична база от небитовите консуматори единствено за електрическа енергия надвишават приходите им от продажби, пишат представителите на бизнеса.
 Малките ВЕЦ-ове нямало потребност да имат учредено право на градеж
Малките ВЕЦ-ове нямало потребност да имат учредено право на градеж

Решението на Върховен административен съд е на първата инстанция и може да се апелира

Подобни заплащания са непостижими за българската промишленост. На прага сме на ликвидна рецесия и постигане на неспособност за осъществяване на разплащания. Ефектът върху бизнеса ще бъде унищожителен, предвиждат В подобен случай схемата за компенсиране на цените на електрическата сила ще се окаже безпредметна.

Призоваваме в незабавен порядък крайните консуматори да заплащат непосредствено тавана от 250 лв/MWh без значение дали закупуват електрическата енергия от борсата, или през търговец . В противоположен случай рискуваме парите в промишлеността да свършат и индустриалната активност да бъде прекратена, се споделя в писмото им.
 Работодателите: Без обезщетения на бизнеса за тока - растеж на цените и инфлацията
Работодателите: Без обезщетения на бизнеса за тока - растеж на цените и инфлацията

АОБР видя неприязън към промишлеността в отхвърлянето на помощта от Бюджетната комисия в НС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР