Работодателите отказват да продължават да плащат първите 3 дни болнични

...
Работодателите отказват да продължават да плащат първите 3 дни болнични
Коментари Харесай

Работодателите отказват да плащат болничните, напускат Тристранката

Работодателите отхвърлят да не престават да заплащат първите 3 дни болнични и напущат Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), до момента в който въпросът не бъде решен. Това декларират от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. 

АИКБ и работодателите няма да се върнат в Съвета за тристранно съдействие до момента в който не видят препоръчани съответни ограничения от страна на страната или на синдикатите.  Това може да отнеме и година, даже две или три години, стана ясно от думите на ръководителя на АИКБ Васил Велев, представен от actualno.com.

Писмото е подписано от най-големите работодателски организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

" Настояваме и ще участваме в съвещание на НСТС единствено в случай че и когато в дневния ред бъде включено предложение за решение на въпроса за първите три дни болнични ", безапелационни са от АОБР.

" Въпреки нашите старания да се направи промяна, държавното управление възнамерява да се резервира статуквото. Години наред неглижирането на казуса с подправените болнични докара до източването на голям запас и от осигурителните фондове, и от работодателите ", пишат бизнес организациите.

Работодателите са недоволни поради оттегленото предложение на ръководещите да не се заплаща първия ден от болничните. Идеята разгневи мнозина и провокира остри реакции, а синдикатите заплашиха с митинги. Промяната бе призната като несправедлива, защото щеше да накаже изрядните служащи вместо измамниците. Единствено работодателите я опазиха, настоявайки да не заплащат освен първия, а и идващите 2 дни от болничния. В последна сметка министър председателят Бойко Борисов се вслуша в гласовете на недоволните и анулира противоречивото предложение. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР