Работодателите обявиха бойкот на правителството и декларираха, че няма да

...
Работодателите обявиха бойкот на правителството и декларираха, че няма да
Коментари Харесай

Кабинетът под двоен натиск заради болничните

Работодателите оповестиха протест на държавното управление и заявиха, че няма да се върнат в националния съвет за тристранно съдействие, до момента в който не бъдат препоръчани съответни ограничения за справяне със злоупотребите с подправените болнични листове. Двата национални синдиката пък обявиха, че от понеделник стартират да проучват проблеми, с цел да изготвят свое предложение за решаването ми, само че в това време остават в протестна подготвеност. Представители на КТ " Подкрепа " обаче заявиха, че оповестеният за 27 ноември митинг остава.

След недоволството на бизнеса за поредна година от това, че държавното управление не анулира краткотрайната спешна мярка работодателите да заплащат първите три дни болничен, държавното управление реши да остави първия от тях за сметка на работещите. Това провокира публично неодобрение и министър председателят Бойко Борисов отдръпна концепцията, която бе препоръчана след съвет на ръководещата коалиция, само че никой от сътрудниците в нея – ГЕРБ и " Обединените патриоти " не се призна за неин основател.

Заваляха разнообразни оферти, които обаче не се харесват и от профсъюзите, и от работодателите.

Според ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и при късите, и при дългите болнични има проблем, за които би трябвало да се откри решение. По думите му обаче то все се отсрочва, макар че работодателите го повдигат от време на време. " Казва се, че ще се ускори контрола, контролът не се ускорява, измамите порастват ", разяснява той пред БНР в неделя.

" С четири дни приблизително са се нараснали отсъствията от предприятията заради болнични, за нас това е нереалистично на база на относително идентичния брой на наетите. Това е най-масовата кражба и пострадали са изрядните и правилни служащи, тъй като се краде от тях, а не от работодателя ", изясни той.

Междувременно от КНСБ и КТ " Подкрепа " оповестиха, че обща работна група на двата синдиката ще направи лично проучване и разбор на информацията и данните по тематиката в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и НЗОК и да излезе със лични изводи и рекомендации по достъпа до компенсации, документите и контрола за определяне истинността на настъпването на риска краткотрайна нетрудоспособност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР