Работодателите настояват да се запази възможността чуждестранни инвеститори да получават

Работодателите настояват да се запази възможността чуждестранни инвеститори да получават ...

Бизнес съюзите подкрепят формулата "гражданство срещу инвестиции".Работодателите настояват да се запази възможността чуждестранни инвеститори да получават българско гражданство, а злоупотребите според тях могат да се избегнат с повече контрол. Това се разбира от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до вицепремиера Марияна Николова и до правосъдния министър Данаил Кирилов, разпространено от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата - ротационен председател на Асоциацията.

Писмото на работодателските съюзи е във връзка с общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българското гражданство. До преразглеждането на правилата се стигна след като през есента на 2018 г. председателят на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев бе обвинен като ръководител на престъпна група за корупционна схема при даването на български паспорти за чужденци. След това Европейската комисия днес представи подробен доклад за схемите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от някои държави, между които и България, с твърде либерални схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори. В парламента пък беше създадена временна комисия за проучване на тези факти и обстоятелства, ръководена от депутата от ДПС Йордан Цонев, която все още не е приключила работата си.

Работодателските съюзи оценяват като положителна промяна предвиденото в законопроекта съкращаване на сроковете на съгласувателни процедури, както и въвеждането на нови правомощия на компетентните органи за допълнителни проверки. Включването на нови мерки за текущ и последващ контрол върху инвестициите би елиминирало възможностите за злоупотреби в производството по кандидатстване за българско гражданство, е позицията на бизнес организациите.

В писмото се изразяват очаквания за съществен отрицателен икономически и финансов ефект, ако тази възможност бъде премахната.

Източник: dnevnik.bg