Работодателите настояват да се запази възможността чуждестранни инвеститори да получават

...
Работодателите настояват да се запази възможността чуждестранни инвеститори да получават
Коментари Харесай

Бизнес съюзите подкрепят формулата "гражданство срещу инвестиции"

Работодателите упорстват да се резервира опцията задгранични вложители да получават българско поданство, а злоупотребите съгласно тях могат да се избегнат с повече надзор. Това се схваща от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до вицепремиера Марияна Николова и до правосъдния министър Данаил Кирилов, публикувано от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата - ротационен ръководител на Асоциацията.

Писмото на работодателските съюзи е по отношение на публичното разискване на предложенията за промени в Закона за българското поданство. До преразглеждането на разпоредбите се стигна откакто през есента на 2018 година ръководителят на организацията за българите в чужбина Петър Харалампиев бе упрекнат като началник на незаконна група за корупционна скица при даването на български паспорти за чужденци. След това Европейската комисия през днешния ден показа обстоен отчет за схемите за поданство и право на престояване против вложения, прилагани от някои страни, сред които и България, с прекомерно демократични схеми за даване на поданство на вложители. В Народното събрание пък беше основана краткотрайна комисия за изследване на тези обстоятелства и условия, ръководена от депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев, която към момента не е завършила работата си.

Работодателските съюзи правят оценка като позитивна смяна плануваното в законопроекта редуциране на периодите на съгласувателни процедури, както и въвеждането на нови пълномощия на способените органи за спомагателни инспекции. Включването на нови ограничения за настоящ и следващ надзор върху вложенията би отстранило опциите за злоупотреби в производството по кандидатстване за българско поданство, е позицията на бизнес организациите.

В писмото се показват упования за значителен негативен стопански и финансов резултат, в случай че тази опция бъде отстранена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР