Работодателите могат да въведат гъвкаво работно време и дистанционен труд

...
Работодателите могат да въведат гъвкаво работно време и дистанционен труд
Коментари Харесай

МТСП напомня как работодателите могат да защитят работниците си

Работодателите могат да вкарат гъвкаво работно време и отдалечен труд като защитна мярка за ограничение на събирането на доста хора на едно място в предприятието и понижаване на директния контакт сред служащите и чиновниците и с техните клиенти. Условията и редът за въвеждане на надомна и/или отдалечена работа са регламентирани в глава пета, раздел VIII "а " и "б " от Кодекса на труда, напомнят от Министерството на труда и обществената политика.

Според особеностите на работата в предприятието е допустимо работодателят да провежда трудовия развой по този начин, че наетите да извършват избрани действия от вкъщи си. Например за избрани интервали е допустимо да се разпореди правене на изследвания, отчети, реализиране на преписка и други сходни задания, за осъществяването на които не е належащо наличието на служащия в пространствата на работодателя.

Обмислете организация, при която служащите ще правят отдалечено своята работа посредством потреблението на осведомителни технологии, показват от МТСП. Според спецификата на активността е допустимо служащият да прави работата си без да има директен контакт с други служащи или клиенти на предприятието (напр. да се провеждат online срещи, съвещания, съвещания, услуги за клиенти и т.н.).

Когато прецените, че е допустимо работата да се прави надомно и/или отдалечено е належащо да създадете подобаващи условия за възлагането и отчитането на работата на служащите и съответната организация за осъществяването й; да осигурите нужното работно съоръжение, съответните материали и средства за осъществяването й; да постигнете единодушие с служащия за осъществяване на надомна и/или отдалечена работа, като за задачата се подписва в допълнение съглашение, означават от министерството.

От МТСП показват, че в случай че не е допустимо работата да се прави напълно отвън пространствата на работодателя, би трябвало да бъде основана подобаваща организация на работата, в това число въвеждане на изменчиво работно време, потребление на свободни работни пространства, и други Условията и редът за изменчиво работно време са регламентирани в член 139, алинея 2 и 3 от Кодекса на труда и в член 4а и член 6 от Наредба за работното време, почивките и отпуски.

Когато се вкарва изменчиво работно време, би трябвало да се дефинират разнообразни за служащите и чиновниците закрепени интервали от време, в които те да бъдат на работните си места. В този случай е допустимо да се съчетае изменчивото работно време с отдалечена и/или надомна работа. Така, от една страна, ще се избегне едновременното наличие на всички служащи в работните пространства, а от друга - няма да се прекъсне ежедневната връзка с работодателя с оглед дейно осъществяване на работата.

При въвеждане на изменчиво работно време следва да се издаде заповед и да се срещнат служащите с нея. Промяната следва да се отрази в правилника за вътрешния трудов ред.

Ако в предприятието има свободни пространства, би трябвало да се обособят нови работни места за служащите и чиновниците, тъй че да се ограничи опцията огромен брой служащи и чиновници да поставят труд в едно помещение и да се обезпечи задоволително пространство с оглед понижаване на контактите сред тях. Възможно е да се ограничи директния контакт сред работещите в едно помещение посредством слагане на вътрешни загради.

"С нараснало внимание и надзор изпълнявайте отговорностите за обезпечаване на сигурност и здраве при работа, в това число провеждането на инструктажи, посредством които се слага акцент върху предварителната защита от разпространяването на COVID-19. Обърнете внимание върху обезпечаването и вярното потребление на персонални защитни средства и групови средства за отбрана. За предприемане на съответни ограничения и намиране на подобаващите решения за предварителна защита следва да се обърнете за подпомагане към службата по трудова медицина ", допълват от МТСП.

От ведомството припомнят работодателите да се погрижат за уязвимите групи заети да бъдат наложително обхванати от ограниченията за предварителна защита против разпространяването на COVID-19. "Следва да имате поради, че с увеличението на възрастта нараства и рискът от по-тежко превозване на болестта. В тази връзка по-възрастните работещи са по-застрашени, както и тези с отслабена имунна система, с диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и белодробни болести, хипертония и лечения, които отслабват имунната система ", показват от МТСП.

Ето по какъв начин работодателите ще пазят чиновниците си от COVID-19

От министерството показват, че би трябвало да се сътвори организация на работата, която не позволява да се явяват на работа хора, на които е публикуван болничен лист за слагане под карантина. Болничният лист, публикуван от способен здравен орган, основава обвързване за служащия да съблюдава открития режим, а за работодателя - да не го позволява до работа. Това е регламентирано в член 18, алинея 1 от Наредбата за здравната експертиза. В този случай служащият или служителят има право на обезщетение от държавното публично обезпечаване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР