Работодателите могат да ползват електронна услуга, чрез която се предоставя

...
Работодателите могат да ползват електронна услуга, чрез която се предоставя
Коментари Харесай

НОИ осигурява е-достъп на работодателите с данни за изплатените компенсации

Работодателите могат да употребяват електронна услуга, посредством която се дава информация за изплатените обезщетения по реда на Постановление на Министерски съвет № 55 от 30 март 2020 година за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при изключително състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, оповестяват от Националния застрахователен институт (НОИ).

Информацията съдържа данни за служащите и чиновниците, на които е изплатена компенсацията, броя на работните дни и месеца, за който се изплаща, размер на компенсацията и на осигурителните вноски, дата на заплащане.

Електронната услуга е налична посредством интернет страницата на Национален осигурителен институт.

Ограничаването на обществените контакти и условието за отдалеченост сред хората се оказва с директен резултат върху работата на Националния застрахователен институт (НОИ) и формите за достъп до услугите му. Това демонстрират резултатите от национално представително социологическо изследване, извършено от Алфа Рисърч през април т.г., съобщха от института.

Данните сочат, че преди въвеждането на ограничаващите ограничения съотношението сред визитите „ на място “ и достъпа до интернет страницата на Национален осигурителен институт за приемане на мечтаната услуга е било две към едно. Около 50% от употребилите услугите на Национален осигурителен институт показват първата алтернатива, а 25% се слагат в другата група. След смяната на обстановката обаче в желана форма за контакт с института се трансформират онлайн справките и административните услуги, като съотношението се резервира същото, само че към този момент в интерес на отдалечения достъп. И в двата случая към 25% от интервюираните са показали, че употребяват и двата метода за обслужване.

Удовлетвореността на клиентите при двете форми на обслужване е сходна, като отчетливо преобладават позитивните оценки. Посещението на място се прави оценка напълно положително от над 50% от интервюираните, а недоволните са единствено 9%. При електронните услуги изцяло задоволените се нареждат на същото равнище, до момента в който негативните оценки понижават доста до 5%. Софиянци са най-активните консуматори на електронните услуги, а жителите на селата остават последователи на обслужването на място.

Информацията, която Национален осигурителен институт дава на своите клиенти, е налична, ясна и изчерпателна. Това е различен от главните заключения на изследването. Най-позитивна е оценката на клиентите за достъпността на информацията за предоставяните от институцията услуги. Изцяло задоволени са 43% от запитаните, още 36% са ненапълно съгласни с това изказване, 11% са се сблъскали с компликации при намирането на нужната им информация. Без мнение са към 10%.

Относно яснотата на предоставяната информация отговорите с положителна настройка са близо 80%, неудовлетворението е към 14%, без мнение са 6%.

С най-висока доза сдържаност към задоволяването на потребността им от профилирана информация се отнасят клиентите на Национален осигурителен институт във връзка с знака “изчерпателност ”. Около 15% от интервюираните смятат, че не са получили цялостния размер от търсената информация. Напълно и отчасти задоволените още веднъж надминават границата от 77%.

И по трите знака най-голямо задоволство показват хората над междинната и в пенсионна възраст. С позитивна оценка са най-много жителите на по-малките градове и тези, които употребяват по-често електронните услуги на Национален осигурителен институт. По-критични остават столичани и по-високо образованите, макар че и при тях позитивните оценки преобладават доста.

Предоставяните в териториалните поделения на Национален осигурителен институт услуги се правят оценка положително, като удовлетвореността от размера, качеството и количеството им е надлежно 32%, 32% и 35%. Към тях се прибавят и сред 38% и 49% по-скоро позитивни оценки. Скептиците са в диапазона 8%-10%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР