Работодателите могат да получат до 10 000 лв., за да

...
Работодателите могат да получат до 10 000 лв., за да
Коментари Харесай

Работодатели ще могат да получат до 10 000 лв., за да приспособят работно място за човек с увреждане

Работодателите могат да получат до 10 000 лева, с цел да приспособят едно работно място за човек с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да бъде отпусната и за съоръжение на всяко ново работно място съгласно болестта на служащия. Тези тласъци са заложени в Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания, която беше утвърдена през днешния ден от Националния съвет за хората с увреждания.

По нея с до 10 000 лева ще се финансират и планове за обезпечаване на достъп до съществуващи или разкривани нови работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Кандидатите ще подават предложенията си до Агенцията за хора с увреждания.

Получилите финансиране би трябвало да запазят заетостта на наетите хора за не по-малко от 36 месеца след сключването на контракт за даване на средствата. По програмата ще се отпуска и запас за подготовка и преквалификация, както и за образование за професионално и служебно развиване на хора с увреждания. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лева за един служащ.

На днешното си съвещание Националният съвет за хората с увреждания прегледа още няколко плана на нормативни актове, чиято цел е насърчаването на заетостта на хората с увреждания. Сред тях са Методика за финансиране на планове за започване и развиване на независима стопанска активност на хората с увреждания, Методика за финансиране на целеви планове на профилирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, Методика за финансиране на планове за рехабилитация и интеграция на хората с увреждания и Методика за финансиране на планове за създаване на налична архитектурна среда за хората с увреждания на културни, исторически, спортни обекти.

Одобрени бяха и плана на Правилник за активността и организацията на работа на Националния съвет за хората с увреждания, както и план на Наредба за реда за реализиране на надзор върху изразходването на средствата от възобновени осигурителни вноски на работодатели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР