Работодателите (КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, обединени в асоциация -

...
Работодателите (КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, обединени в асоциация -
Коментари Харесай

Работодателите искат да спре купуването на скъп ток американските централи

Работодателите (КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, обединени в асоциация - бел. ред.) желаят от държавното управление да спре да изкупува ток от по този начин наречените американски централи - " Ей и Ес – 3С Марица изток 1 " и " Контур Глобал Марица изток 3 ". Това се споделя в писмо на организациите, изпратено до медиите.

Поводът да повдигнем остро въпроса още веднъж тъкмо в този момент е фактът, че инвестицията на една от централите към този момент е изцяло изплатена. Това бе доказано и от Брюксел, и от наетата от българското държавно управление водеща международна консултантска компания. Категорични сме, че българските консуматори нямат " непотребни " милиони за непозволени облаги посредством неприемлива държавна помощ, афишират в писмото си работодателите.

Допълват, че в това време цените на електрическа енергия за промишлеността в България още веднъж са най-високи в Европейски Съюз и търпението на бранша се изчерпва.

По силата на подписани контракти преди присъединението на България към Европейски Съюз двете получават в несъгласие с правото на Европейски Съюз държавна помощ, се показва в писмото. В него се пресмята, че единствено за регулаторната година от 01.07.2019 година до 30.06.2020 година, без нужното в такива случаи утвърждение от Европейска комисия, над 700 млн. лева ще се платят непазарно на централите, от които 301 млн. лв. са за " Контур Глобал Марица изток 3 ", " изплатена изцяло електроцентрала ". Такива данни бяха оповестени през годината и от представители на държавното управление. От другата централа настояват, че при тях инвестицията е изплатена 70%.

" Припомняме, че държавните гаранции за вложения се не разрешават от Договора за действие на Европейски Съюз, който е подписан и от България по време на присъединението. Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното произвеждане няма да има задоволително електрическа енергия. Да, те употребяват локален запас – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! ", се споделя в писмото.

Организациите, които ангажират с позицията си и синдикатите, упорстват за разискване в тристранен формат на подхванатите дейности за преустановяване на дълготрайни контракти, готови оферти за механизми за потенциали и текста на обновения Интегриран проект за енергетиката и климата.

През септември държавната пресслужба разгласи, че трима министри стартират договаряния за преустановяване на контракта за изкупуване на електрическа енергия с една от двете американски централи у нас - " КонтурГлобал Марица Изток 3 " - вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова. Това се случва към година откакто кабинетът разгласи, че стартира договаряния по тематиката. Няколко пъти бе обяснено, че при 15-годишни контракти за изкупуване на тока от въглища, който създават двете централи, инвестицията е на друг стадий на погашение и няма по какъв начин по едно и също време да бъдат прекъснати договорите.

Междувременно притежателят на " Контур Глобал " заведе един иск пред трибунал против НЕК за 10 млн. евро поради това, че държавното сдружение не е платило построена от центрлата апаратура за филтриране на серния двуокис и азотните оксиди, отделяни при производството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР