Работодателите, които искат да назначат служители с увреждания, ще бъдат

...
Работодателите, които искат да назначат служители с увреждания, ще бъдат
Коментари Харесай

Адаптират работни места за хора с увреждания за 10 000 лева

Работодателите, които желаят да назначат чиновници с увреждания, ще бъдат подпомагани финансово, с цел да обезпечават налична среда и да приспособяват работните места, заяви във Варна зам.-министърът на труда и обществената политика Султанка Петрова.

По думите ѝ поддръжката ще бъде до 10 000 лв..

Петрова добави, че до месец програмата ще започва пилотно, съобщи Българска телеграфна агенция. В осъществяване на измененията в законодателството към този момент стартира правенето на самостоятелните оценки на хората с увреждания, сподели още Петрова.

Тя напомни, че поддръжката, от която съответния бенифициент има потребност, към този момент ще се провежда на тази база. По думите ѝ оценките се правят съгласно реда на подадените заявки, без да има предпочитани групи. Петрова посочи още, че няма периоди за кандидатстването. За повишение на заетостта на хората с увреждания ще помогне и новият закон за предприятията на солидарната и обществена стопанска система, добави зам.-министърът.

В него са заложени насърчителни ограничения, които разрешават бизнесмените да аплайват с планове посредством оперативната стратегия "Развитие на човешките запаси " или пред фонд "Социална протекция ".

Специален акцент в закона са дребните обитаеми места, тъй като районният дисбаланс в страната е доста огромен, добави Петрова и посочи, че по този начин ще може да се основават нови дребни предприятия, ориентирани към основаване на обществени услуги или артикули от обществената стопанска система. По думите на зам.-министъра до месец ще бъде подготвен и регистърът на обществените предприятия в България.

Край Варна през днешния ден Султанка Петрова взе участие в 10-я юбилеен интернационален конгрес на Националния алианс за обществена отговорност. Съорганизатори на събитието са МТСП, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/, Националното съдружие на общините и община Варна. Във форума вземат участие близо 200 представители на държавни институции, общини и неправителствени организации от цялата страна. Сред формалните посетители са генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло, ръководителят на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова, зам.-изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне Мая Василева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР