Работодателите ескалираха в своите искания, заяви председателят на Комисията по

...
Работодателите ескалираха в своите искания, заяви председателят на Комисията по
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Работодателите ескалираха в исканията си

Работодателите ескалираха в своите претенции, съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По време на днешните диспути по актуализацията на държавния бюджет Стоянова изрази недоволството си от следващото искане на бизнеса за смяна в мярката „ 60/40 ”, с която страната желае да го подкрепи поради рецесията, подбудена от разпространяването на ковид. Освен 60% от заплатите на служащите, страната ще поеме и осигуровките им, с цел да се минимизират икономическите вреди и да се понижи безработицата в страната. Парите за това ще са точно от Фонд „ Безработица “.

Според огромна част от работодателите обаче мярката няма да подтиква заетостта и няма да докара до действителното опазване на работни места. Ето за какво те оферират Националният застрахователен институт (НОИ) да превежда обезщетение на служащите в размер на 60 на 100 от осигурителния приход за месец януари, а за работодателите да отпадне задължението за заплащане на останалите 40%.

Менда Стоянова увери, че през Българската банка за развиване (ББР) бизнесът ще получи задоволително финансова помощ в размер на 1,4 милиарда лв..

Освен тези средства, в границите на три следващи месеца, хората в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен заем до 1500 лева месечно, като периода на гратисния интервал за погасяване ще бъде минимум от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години.

Ще има опция и за безлихвен заем за дребните предприятия до 100 000 лв.. Отново с гратисен интервал от 3 до 5 години и период на погасяване до 10 години. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР