Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в

...
Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в
Коментари Харесай

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на казуса с подправените болнични. Тя ще бъде разисквана от обществените сътрудници в Тристранния съвет, заяви общественият министър Бисер Петков по Българска национална телевизия. 

Сред предложенията за решение на казуса с подправените болнични е и личният доктор да има право да ни дава по-малко дни болнични.
Личният доктор в този момент може да издава болничен лист до 14 дни. " Обсъжда се предложение да се понижи този период - мисля, че и от лекарските среди се изрече поддръжка до 7 дни ", обясни Петков.

Приходната организация събира вноските за болнични, издаването им се управлява от здравните инспекции, а Национален осигурителен институт ги заплаща.  Това прави контролът неефикасен, твърди ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов.

" Ако Национален осигурителен институт, който заплаща през всичките тези години болничните листи, има благоприятни условия за надзор, нещата може да се развият в друга посока " , безапелационен е той.-->

Според министър Петков НОИ и в този момент реализира надзор върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да апелират тези болнични листове. " Явно би трябвало по-добре да се координират контролните механизми, тъй че да бъдат по-ефективни ", счита той.

Според омбудсмана Диана Ковачева би трябвало да има и механизъм, посредством който да се управлява съблюдава ли се режимът постановен в болничния лист .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР