Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в

...
Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в
Коментари Харесай

Правителството предлага работодателите да плащат максимум 15 дни болнични

Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е едно от новите оферти на държавното управление за справяне с казуса с подправените болнични, което ще бъде разисквано от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Това бе обявено от обществения министър Бисер Петков.

Сред другите оферти, които ще бъдат разисквани на Тристранката, е и персоналният доктор да има право да дава по-малко дни болнични. „ Личният доктор в този момент може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се понижи този период - мисля, че и от лекарските среди се изрече поддръжка до 7 дни “, споделя Петков.

Социалният министър е прецизирал, че в НСТС ще бъдат разисквани всички вероятни ограничения за ограничение на подправените болнични: „ Нека да сложим тематиката на един необятен диалог и съм сигурен, че този път тя няма да се остави по този начин в безвремието. А ще се откри решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в деяние “, сподели Петков.

Председателят на обществената комисия към Народното събрание Хасан Адемов пък е обяснил, че контролът върху издаването и изплащането на болничните би трябвало да бъде затегнат. В момента Национална агенция за приходите събира вноските за болничните, издаването на болничните листове се управлява от здравните инспекции, а Национален осигурителен институт заплаща компенсациите. Именно тази раздробеност на отговорностите прави контрола неефикасен, счита Адемов./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР