Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на

...
Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на
Коментари Харесай

Фалшивите болнични: няколко идеи за решаване на проблема

Работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Личните лекари да имат право да издават по-малко дни болнични, а не както е сега до 14 дни. Обсъжда се вид да има ограничаване от 7 работни дни. Това са две от концепциите, които през днешния ден стана ясно, че ще бъдат разисквани от обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие. Новината пристигна от обществения министър Бисер Петков.
Все още не е ясно по кое време ще се организира Тристранният съвет, на който ще се набележат ограничения за ограничение на злоупотребите с болнични.
След предлагането на председателския съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти в Народно събрание и острата социална реакция на предлагането, защитавано само от АИКБ, първият ден от болничните да не се заплаща, министър председателят Бойко Борисов се появи и реши проблема с две думи. Сега нещата се върнаха в естествения си ход и се чака на обществените сътрудници да потърсят решение на казуса, който източва милиони от Национален осигурителен институт и страната.
Петков изясни пред Българска национална телевизия, че всички ограничения за ограничение на подправените болнични обсъждани до в този момент още веднъж ще бъдат разисквани в тристранния съвет. " Нека да оставим тематиката на един необятен диалог и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави по този начин в безвремието. А ще се откри решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в деяние. "
Според ръководителят на парламентарната обществена комисия Приходната организация събира вноските за болнични, издаването им се управлява от здравните инспекции, а Национален осигурителен институт ги заплаща. И тъкмо по тази причина контролът е неефикасен. " Ако Национален осигурителен институт, който заплаща през всичките тези години болничните листи, има благоприятни условия за надзор, нещата може да се развият в друга посока. ", споделя Хасан Адемов.
Според омбудсмана Диана Ковачева би трябвало да има и механизъм, посредством който да се управлява съблюдава ли се режимът постановен в болничния лист. " Всъщност работодателят управлява. Той би могъл да оспори болничен. Има механизми, въпросът е, че те не се употребяват задоволително съответно. "
Цялата позиция на омбудсмана можете да видите в идващото видео.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР