Работодатели търсят чужди специалисти заради недостиг на български Учители, спортисти,

...
Работодатели търсят чужди специалисти заради недостиг на български Учители, спортисти,
Коментари Харесай

Работодатели търсят чужди специалисти заради недостиг на български

Работодатели търсят непознати експерти поради дефицит на български Учители, спортисти, балерини и циркови актьори са измежду най-често срещаните експерти, които са пристигнали от други страни и са почнали работа у нас през първите шест месеца на годината.

Те са импортирани по режима за единното позволение за престояване и работа, което им дава право да останат в България до една година, описа специалистът в Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България Атанаска Тодорова.

Това значи, че работодателите са търсили такива експерти измежду българските жители , само че не са намерили, по тази причина са внесли служащи от трети страни.

По режима на Синята карта, който е за внасяне на висококвалифицирани експерти и не изисква пазарен тест, от началото на годината у нас са пристигнали най-много хора на управителни позиции, химически инженери, програмисти и едвам двама лекари.

Въпрос на избор за работодателя е по кой от двата режима да внесе нужните му служащи , изясни Атанаска Тодорова:-->

„ Той може да кандидатства и да дефинира, че желае този човек да го употребява единствено една година или единствено две години, или четири години, и към този момент да си дефинира режима. При синята карта нямаме пазарен тест, спрямо единното позволение за престояване и работа, при синята карта имаме по-голям период. Това също е от голяма важност за някои работодатели, които дълготрайно възнамеряват. Но има и подобен вид работодатели, които не са сигурни дали техният бизнес ще продължи и идната година и по тази причина избират да вземат човек за една година и по-късно има опция законова да бъде продължено това позволение до 3 години, без лицето да напуща страната. “
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР