Работодатели, синдикати и правителство се събраха извънредно, за да обсъдят

...
Работодатели, синдикати и правителство се събраха извънредно, за да обсъдят
Коментари Харесай

Работодатели, синдикати и правителство се събраха на извънредно заседание

Работодатели, синдикати и държавно управление се събраха изключително, с цел да обсъдят предлагането на финансовия министър Асен Василев за бюджета на страната до края на годината. Акцент на срещата ще бъдат бюджетният недостиг, обществените заплащания, както и предложенията за изсветляване на част от стопанската система.

Социалните заплащания се резервират . Някои от тях обаче се чака да набъбнат. В случая с майчинството за втората година от развъждането на дете е планувано то да скочи от 710 на 780 лв. . В началото на съвещанието министър председателят Николай Денков прикани участниците в Националния съвет за тристранно съдействие да оставят страстите встрани и да наблегнат на числата.

Според бизнеса прогнозата на Финансовото министерство, че стопанската система ни ще нарасне с съвсем 2% и от това в бюджета ще влязат доста повече доходи, е противоречива. И с цел да не се окаже, че дупката в бюджета в края на годината в действителност ще е по-голяма от заложените 3%, би трябвало да се орежат още разноски.

Икономисти считат, че огромният въпрос е дали проектобюджетът не е прекомерно оптимистичен .

„ Очевидно се залага на оптимизма, защото прогнозата за напредък на стопанската система е по-висока и от тази на Българска народна банка и от тази на рейтинговите организации ”, разяснява Михаил Кръстев пред „ NOVA “.

Стои и въпросът дали, откакто влезе бюджетът в Народното събрание , няма да се тръгне към популистки спомагателни разходи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР