Работодатели и синдикати може да договорят в рамките на Колективния

...
Работодатели и синдикати може да договорят в рамките на Колективния
Коментари Харесай

КНСБ: Може да се договори ползването на социални мрежи и телефони през работно време

Работодатели и синдикати може да договорят в границите на Колективния трудов контракт използването на обществени мрежи и телефони през работно време. Това сподели пред публицисти в Сливен вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Той показа плана на синдиката " Парламент на работеща България ", чиято цел е да се сътвори спорен конгрес в цялата страна за представителството на ползи на жители, служащи и чиновници и други, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред проблемите, сложени по време на срещите им в разнообразни градове в страната, е било използването на обществените мрежи в работно време. Поведението на хората в обществената мрежа има последици, сподели Нанков, като уточни, че има случаи на уволнени чиновници точно поради постове в обществените мрежи. Според него напълно в ръцете на работодателите е опцията да контролират използването на мобилни телефони и обществени мрежи, като в по-масовия случай това означавало една последна възбрана. Като образец той уточни скандинавските страни, където работодатели и синдикати се договарят в границите на груповия трудов контракт, за това кое не трябва да се прави в работно време.

Друг проблем, обсъждан при полемиките, е стресът, психическият климат на работното място. Над 50 % от болничните листове в България са от болести, породени от стрес, сподели Нанков и добави, че това носи директна загуба за бизнеса в порядъка на 140 млн. лв.. Ако имаме относително положително законодателство по сигурност и здраве, то тематиките за психическото здраве са доста малко наранени, сподели Огнян Атанасов, народен секретар по безвредни условия на труд. Стресът в другите специалности има доста измерения, разяснява той, в международен мащаб се приказва за терминология в тази посока, нужна е регулация. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР