Работодатели и депутати започват нова инициатива за промяна в реда

...
Работодатели и депутати започват нова инициатива за промяна в реда
Коментари Харесай

Работодатели искат първите 3 дни болничен да са неплатени

Работодатели и депутати стартират нова самодейност за смяна в реда за погашение на болничните у нас. Предложенията са разнопосочни, само че имат една цел - да освободят бизнеса от финансовата тежест за първите три дни от болестта. 

Първите три дни от болничните да не са платени предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви ръководителят й Васил Велев пред БНР. Асоциацията желае у нас да се вкара така наречен интервал на изчакване от няколко дни, в които болничните да не се заплащат от никого. Велев уточни, че тази процедура съществува в 10 европейски страни - Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър. Освен това съгласно него процентът на отплата е доста по-нисък. И като добавка към това на множеството места тези приходи се таксуват, показва Велев.

В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, като обезпечения получава 70% от прихода си през това време. Национален осигурителен институт се включва с 80% от прихода от четвъртия ден. Режимът на погашение на болничните беше изменен преди 10 години като краткотрайна мярка в рецесията. През последните години, когато наближи разглеждането на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, работодателите не пропущат опцията да слагат още веднъж на масата въпроса с връщането на остарялото предписание, като акцентират, че хилядите непозволено издадени болнични листове провалят стопанската система на страната и са тежест за бизнеса.

" Ако претекстът за това предложение е прекъсването на непозволено издадените болнични, то аз не считам, че е разумно да сложим всички болнични под един знаменател. Този въпрос би трябвало да се сложи на масата на договарянията, да влезе в Националния съвет за съдействие, където са и синдикатите, и всички национално представителни организации на работодателите, и страната. Преди това обаче от НОИ и Министерството на финансите би трябвало да направят съответните калкулации и разбори, а експертите да кажат дали предлагането е положително или не. Според мен обаче сходно искане е незаслужено и неизпълнимо. Има застрахователен риск за общо заболяване и майчинство и всеки служащ и чиновник вършат ежемесечни вноски от трудовите си хонорари ", акцентира пред " Сега "  Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната обществена комисия от страна на ГЕРБ.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков също акцентира, че сходно предложение значи загуба на права, при положение че и работодателят, и служащият са създали осигурителните си вноски. " В обособени страни - членки на Европейски Съюз, има такава процедура болничните през първите три дни да не се заплащат. За да се сложи този въпрос и у нас, би трябвало да се направи сравнителен разбор с тези държави. Има значение още дали става въпрос за първите три дни при всяко едно заболяване или в границите на една календарна година. До този миг всички работодателски организации пледирахме за възобновяване на реда, който действаше до 2010 година - изплащането на болничните да се поема още от първия ден от бюджета на Национален осигурителен институт. Редно е контролът по издаването на болничните листа да се упражнява от финансиращите институции, това обаче у нас не се случва. Контролът се упражнява от Изпълнителна организация " Медицински одит ", разяснява за " Сега " Бранков.

Въпросът с болничните излезе на дневен ред заради законодателна самодейност на депутати от " Воля ". Те внесоха законопроект за анулация на текста от Кодекса за обществено обезпечаване, по силата на който първите три дни се заплащат от работодателя. Според вносителите настоящият текст натоварва ненужно и безпричинно работодателите, а не е работещ. Преди това растящият брой на болничните притегли вниманието и на премиера Бойко Борисов, който дори предизвести лекарите с арести поради подправени болнични.

Последният опит за смяна на съществуващия ред беше през 2017 г. Тогава Национален осигурителен институт предложи да се понижи размерът на болничния през първите три дни от 70 на 50% от заплатата, само че след гневна опозиция се отхвърли от концепцията. Тази година Национален осигурителен институт чака 3.5 млн. болнични листове. М.г. болничните са коствали на публичното обезпечаване 557 001 146 лева Официална статистика какъв брой костват първите три дни на бизнеса няма, само че съгласно прогнози на Фискалния съвет се чака те да бъдат към 200 млн. лева за 2019 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР