Работно заседание на Националния комитет (НК) по Програмата Човекът и

...
Работно заседание на Националния комитет (НК) по Програмата Човекът и
Коментари Харесай

4-те нови биосферни резервата получиха сертификатите си от ЮНЕСКО


Работно съвещание на Националния комитет (НК) по Програмата " Човекът и биосферата " на ЮНЕСКО беше извършено през днешния ден в Министерство на околната среда и водите. На него бяха показани решенията от 29-та сесия на Междуправителствения координационен съвет (MAB – ICC) към Програмата " Човек и биосфера " на 12 - 15 юни 2017 година На сесията съветът взе решение за оповестяване на четири български биосферни парка, отговарящи на актуалните условия на Програмата - " Централен Балкан ", " Червената стена ", " Сребърна " и " Узунбуджак ".

Днес ръководителят на Националния комитет – господин Владимир Владимиров от Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания, връчи документите на новообявените четири биосферни парка на представители на заинтригуваните общини Силистра, Асеновград, Карлово, Троян, Антон, Павел баня, Севлиево и Малко Търново

Пред Националния комитет бяха показани и взетите на сесията през юни решения за изключване от международната мрежа биосферни резервати от " остарял " вид – " Камчия ", " Купена " и " Дупката ", заради противоречие на общините, на чиято територия се намират. Решение за тяхното изключване е взето от Националния комитет през септември 2016 година на съображение негативните мнения от общините Пещера, Брацигово, Батак, Долни Чифлик и Аврен.

На съвещанието на националния комитет беше разискван ходът на процедурите за внасяне на нови номинации за съвместяване със актуалните условия на " старите " биосферни резервати – " Бистришко бранище ", " Мантарица ", " Парангалица ", " Чупрене " и " Али ботуш " или изключването им от Световната мрежа.

Националният комитет отсрочи взимането на решение за отдръпване на биосферен резерват " Баюви дупки – Джинджирица " от Световната мрежа. Оттеглянето на резервата беше препоръчано на съображение противоречие от страна на общините Банско и Разлог на тяхна територия да има биосферен парк от актуален вид. През октомври 2016 година община Банско внесе в Министерство на околната среда и водите решение на Общинския съвет, съдържащо безапелационен отвод за присъединението на общината към актуален биосферен парк " Баюви дупки – Джинджирица ". С писмо от август 2017 година община Разлог (в чието землище също попада част от биосферния резерват) също показа решение на Общински съвет, с което отхвърля оповестяването на биосферен парк в тяхното землище.

Според актуалната идея за биосферни резервати се изисква оповестяването на тези територии да става с цялостната поддръжка от страна на локалните институции и общности. Преди номиниране на дадена територия за биосферен парк общините, чиито землища се включват в границите му, би трябвало да дадат своето категорично единодушие с решение на общинския съвет. Това се отнася и за " отдръпването " на остарели биосферни резервати от международната мрежа. При изключване на остарели биосферни резервати, същите резервират статута си на резерват според българското законодателство.

При оповестяване на нови биосферни паркове би трябвало да има единодушие и на останалите заинтригувани институции – Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Изпълнителна организация по горите (ИАГ) и Националния комитет по Програмата, в който вземат участие представители на всички заинтригувани държавни, научни и просветителни институции, Неправителствени организации и общини.

На съвещанието бяха признати и правила за прилагане на характерните лога (site specific logo), направени от Секретариата на Програмата и предоставени за прилагане на всеки от четирите новообявени биосферни парка.

Бяха докладвани и резултати от българското присъединяване в събития и начинания по Програмата – Лятно учебно заведение и Младежки конгрес, отдадени на биосферните паркове, запознаване с планово предложение за оповестяване на биосферен парк в делтата на река Места на територията на Гърция и други Експерт от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив показа резултатите по план за съвместяване на резерват " Червената стена " със актуалните условия, финансиран от Програмата за присъединяване на ЮНЕСКО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР