Работниците, временно командировани в друга държава от ЕС, ще трябва

...
Работниците, временно командировани в друга държава от ЕС, ще трябва
Коментари Харесай

ЕП одобри окончателно еднаквото заплащане и условия на труд за командировани работници

Работниците, краткотрайно командировани в друга страна от Европейски Съюз, ще би трябвало да получават еднообразно възнаграждение за идентична работа на едно и също място съгласно нов план, признат от Европарламента нощес.

Новите правила, които бяха признати с 456 гласа „ за “ против 147 „ срещу “ и 49 въздържали се, имат за цел да обезпечат по-добра отбрана на командированите служащи и обективна конкуренция за фирмите.

Според утвърждения текст трудовото законодателството в страната хазаин би трябвало да важи за командировани служащи. В допълнение на правните разпореждания страните членки могат да ползват необятни представителни районни или секторни групови съглашения.  Досега това се прилагаше единствено в строителния бранш.

Разходите за път и настаняване би трябвало да бъдат поети от работодателя, а  не да се удържат от заплатата на чиновниците. Работодателите също по този начин би трябвало да обезпечат положителни условия за настаняване в сходство с  националното законодателство. 

Максималният интервал за командироване е 12 месеца, като той може да бъде продължен с 6 месеца. Работникът може да продължи да работи в страната от Европейски Съюз, в която е командирован, само че след този интервал работните условия ще подхождат на трудовото законодателство в страната хазаин.

В случай на незаконно командироване, например посредством „ компании – пощенски кутии “, страните членки би трябвало да спомагат за обезпечаването на отбрана на командирования служащ, минимум съгласно изискванията, планувани в Директивата по отношение на командироването на служащи.

Новите детайли от модифицираната инструкция ще бъдат приложени в транспортния бранш, щом профилираното секторно законодателство, което включва пакета „ Мобилност “, влезе в действие. Дотогава продължава да бъде използвана версията на Директивата от 1996 г..

Новите правила ще влязат в действие до две години, което значи, че страните членки на Европейски Съюз имат 2 години, с цел да транспонират и приложат разпоредбите в тяхното национално законодателство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР