Работниците, временно командировани в друга държава на Европейския съюз, ще

...
Работниците, временно командировани в друга държава на Европейския съюз, ще
Коментари Харесай

Европарламентът окончателно одобри новите правила за командированите работници

Работниците, краткотрайно командировани в друга страна на Европейския съюз, ще би трябвало да получават еднообразно възнаграждение за идентична работа на едно и също място съгласно нов план, признат от Европейския парламент във вторник, съобщи пресслужбата на институцията.

Новите правила, които бяха признати с 456 гласа " за " против 147 " срещу " и 49 въздържали се, имат за цел да обезпечат по-добра отбрана на командированите служащи и обективна конкуренция за фирмите.

Справедливо възнаграждение

Според утвърждения текст трудовото законодателството в страната хазаин би трябвало да важи за командированите служащи. В допълнение на правните разпореждания страните членки могат да приложат необятни представителни районни или секторни групови съглашения. Досега това се прилагаше единствено в строителния бранш.

Подобряване на изискванията

Разходите за път и настаняване би трябвало да бъдат поети от работодателя, а не да се удържат от заплатата на чиновниците. Работодателите също би трябвало да обезпечат почтени условия за настаняване в сходство с националното законодателство.

Продължителност

Максималният интервал за командировка е 12 месеца, като тя може да бъде удължена с шест месеца. Работникът може да продължи да работи в страната от Европейски Съюз, в която е командирован, само че след този интервал работните условия ще подхождат на трудовото законодателство в страната хазаин.

Защита против измами

В случай на лъжлива командировка, така наречен компании - пощенски кутии, страните членки би трябвало да спомагат за обезпечаването на отбрана на командирования служащ, най-малко според изискванията от Директивата за командироването на служащи.

Международен пътен транспорт

Новите детайли от промяната на директивата ще бъдат приложени в транспортния бранш, щом специфичното законодателство за бранша, което включва пакет " Мобилност ", влезе в действие. Дотогава версията от 1996 година на директивата продължава да бъде използвана.

Държавите - членки на Европейски Съюз, имат две години, с цел да транспонират и приложат разпоредбите в тяхното национално законодателство.

Около половината командировани българи отиват в Германия

Командирован служащ е някой, изпратен от работодателя си да извърши активност в друга страна от Европейски Съюз за избран интервал от време.

През 2016 година в Европейски Съюз е имало 2.3 млн. командировани служащи, като техният брой е повишен с близо 70 на 100 от 2010 година. От всички командировани служащи 45% са заети в строителството, 24% - в други браншове на индустрията, 29.4% - в услугите, а 1.5% - в селското стопанство и риболова.

В страните от Западна Европа са изпратени 83 на 100 от всички командировани чиновници. Най-много командировани служащи има в Германия, Франция и Белгия (около половината от всички изпратени работници). Най-много служащи се командироват от Полша, Германия и Словения. България изпраща доста повече командировани служащи, в сравнение с посреща. Около половината от командированите българи отиват в Германия, сочат данни на Европарламента, представени от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР