Работниците в най-богатите държави в света са получили най-големи повишения

...
Работниците в най-богатите държави в света са получили най-големи повишения
Коментари Харесай

Богатите - с най-висок ръст на заплатите

Работниците в най-богатите страни в света са получили най-големи покачвания на заплатите си от 10 години насам - стъпка към разрешаването на загадката със "стационарните " трудови хонорари макар ниската безработица и икономическия напредък, който изнервя централните банкери. Все отново растящата претовареност в Щатите, в Япония и в еврозоната най-сетне принуди фирмите да покачат заплащането, с цел да задържат и да привлекат по-опитни фрагменти, показват икономисти на "Джей Пи Моргън Чейз ". Резултатът е растеж на възнагражденията в развитите стопанства с 2.5% през второто тримесечие - най-голям от навечерието на международната криза през 2009-а. Банкерите плануват трудовите приходи да се покачат с още съвсем 3% през идната година.

По-дебелите портфейли би трябвало да поддържат международния стопански растеж, който към този момент е достигнал най-силния си напредък след 2011-а. Същевременно те ще са тласък и за централните банки като Федералния запас да продължат да стягат паричната политика преди инфлацията да стартира да командва парада. Което пък не е изключително добра вест за цените на акциите и на облигациите.

Средната стойност на почасовото възнаграждение на американските служащи от частния бранш се е повишила с 2.9% годишно през август - най-вече от края на рецесията в страната в средата на 2009-а. По оценка на икономисти този растеж наподобява постоянен, тъй като остатъкът от работна ръка най-сетне се е свил до сериозно ниско ниво.

Трудещите се от еврозоната са получили с 2.2% по-високи хонорари на годишна база през второто тримесечие - най-вече от 2012-а насам. Това, съгласно специалистите, е резултат от намалелия остатък от работна ръка, а и стабилизира инфлацията - наклонност, която се чака да продължи.

В Япония свръхсвитият пазар на труда е качил трудовите приходи през 2018-а със приблизително 1% на годишна база - много по-висок растеж от към 0.5% през 2017-а. Възнагражденията през юли са нарастнали с 1.5% по отношение на същия интервал на 2017-а след 3.3% напредък през юни. Местните компании са първите, усетили вятъра на смяната: най-големият японски производител - "Тойота мотър ", разгласи през март, че тазгодишното нарастване на заплащането е надхвърлило трите % от 2017-а и 2.4% през 2016-а.

Основният въпрос е до каква степен устойчиви ще бъдат последните покачвания. Дори заплатите да продължат да порастват, всеки съпътстващ ги инфлационен растеж ще подяде опциите на потребителите да усилят харчовете, тъй като ще натисне действителните трудови приходи. "Джей Пи Моргън " пресмята, че инфлацията в развитите пазари ще се качи до 1.9% до края на 2019-а от 1.6% през юли 2018-а и е "в подготвеност за по-скоростна ескалация " поради по-високите заплати.

Една от аргументите за упованията възнагражденията да се задържат ниски е, че все по-често фирмите оферират по-гъвкави трудови контракти, по-дълги отпуски и по-добри осигуровки вместо по-високи заплати. Публикувано в последно време изследване на "Бенк ъф Америка " установи, че по-младите служащи и дамите отдават по-голямо значение на непаричните преимущества спрямо останалите чиновници.

Икономисти на "Ситигруп " пък считат, че нарастването на персоналните приходи сега изпреварва растежа на Брутният вътрешен продукт в някои напреднали стопанства и предвиждат, че те ще продължат да се покачват по-бързо от инфлацията поради повишаването на продуктивността, а и тъй като компаниите към този момент са абсорбирали част от най-високите разноски за работната мощ. Андрю Кейтс и Робърт Дент - икономисти на "Номура холдингс ", пък означават, че доста от трендовете, които са потискали заплащането, към този момент обръщат посоката, тъй като популацията в трудоспособна възраст се топи, а държавните управления организират протекционистка политика. А това за финансовите пазари значи по-ниски равнища на корпоративна доходност и по-висока инфлация - все неприятни вести за акциите и за облигациите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР