Работниците в МБАЛ Св. Мина в Пловдив са в стачна

...
Работниците в МБАЛ Св. Мина в Пловдив са в стачна
Коментари Харесай

Здравните работници в МБАЛ Св. Мина в стачна готовност, започват преговори с НЗОК

Работниците в МБАЛ " Св. Мина " в Пловдив са в протестна подготвеност. Добрата вест, че казусът с дефицита на личен състав в болничното заведение е съвсем решен. От през днешния ден там работят нов доктор и здравна сестра. Остава обаче финансовият проблем. От две седмици по решение на Кризисния щаб в общинската болница е намерено Коронавирус поделение, в което сега се лекуват 21 пациенти. За тях обаче лечебницата не получава средства от РЗОК. По калкулации на касата 167 лева дневно е лекуването на болен от ковид, средства, които е момента се покриват от болничното заведение. Днес предстоят договаряния с шефа на НЗОК за решение на казуса, който е обвързван с лимита на болничното заведение. Това стана ясно от директно включване в ефира на Българска национална телевизия от Пловдив.
" Лимитът е нагледно казано размерът активност, който НЗОК би трябвало да закупи за месец. Стойността му сега е 311 000 лева на месец, те на практика не стигат за заплати и контрагенти – наложителни контракти. Още повече е незадоволително при поддържане на в допълнение Коронавирус поделение. Реалният потенциал на болничното заведение при сегашните й благоприятни условия е сред 450 и 500 хиляди лв. на месец ", изясни шефът на " Св. Мина " проф. Петър Петров
Здравните служащи са подготвени на протестни дейности.
" Стачна подготвеност на служащите в болничното заведение от през вчерашния ден. Не желаеме казусът на болничното заведение да бъде отлаган и развиван във времето. Следващият месец, другото тримесечие, септември, октомври. Проблемът ни би трябвало да бъде решен през днешния ден, тъй като тези хора работят безрезервно, на ръба на силите си и нямат време да чакат. Защото нито епидемията чака, нито хората могат евче да чакат. Протестите са втората стъпка от нашите дейности ", съобщи Флора Димитрова, акушер в болничното заведение и ръководител на КТ Подкрепа.
Оказва се, че програмата за 1000 лева бонус за медици на първа линия е завършила и болничното заведение не може да кандидатства към този момент по програмата, а консумативите в Коронавирус отделението са на привършване.
" За момента към момента имаме всичко належащо, само че в случай че продължаваме с тези темпове – скоро консумативи и медикаменти ще бъдат изчерпани. При нас са настанени 21 заболели, имаме запаси за още 2-3 дни. За тези заболели не получаваме средства. Поема ги болничното заведение. Днес стартира да работи още един сътрудник и една сестра, мисля, че ще можем да се оправим от тази позиция. ", обвяви ръководителят на звеното доктор Пламен Павлов.
За да резервира и освободи запаси шефът на болничното заведение е закрил част от другите кревати в лечебницата, с цел да пренасочи финанси към това поделение. Преди дни това беше съветът, получен от РЗОК към болничното заведение. Вместо да се преразгледа сметката на лечебницата, да се реорганизират ресурсите й.
" Заявили сме настояванията и потребностите на болничното заведение пред Кризисния щаб и общината. Отказани са ни заради нормативен темперамент. Лимитите са избрани на база предходната година. Но тогава заработките са били ниски, тъй като хората са се ограничавали в този размер на активност, който се знае, че НЗОК ще изкупи от тях, изясни проф. Петров.
Преговори с НЗОК вървят, разгласи доктор Калин Калинов – шеф Здравеопазване, община Пловдив.
" Преговаряме с РЗОК И НЗОК. Лимитирането е в действителност незаслужено, то е доста от дълго време и с помощта на това са насъбрани финансовите проблеми на болничното заведение. Хората желаят да им бъде заплатено единствено това, което могат да проработят. Повече от видна е фрапантната разлика в заплащането на другите лечебни заведения. Общинското опазване на здравето получава едвам 8%, 45 % отива в частните лечебни заведения и едвам 34% отиват за държавните. Това са 14 общински заведения, а във всяка община точно те са гръбнакът на опазването на здравето. ", сподели той.
От НЗОК в Пловдив разясняват, че са единствено вторичен орган и извършват решенията на НЗОК. Лимитът на болничното заведение може да бъде надвишен единствено с 5% за сметка на идващия месец. През септември болничното заведение може да изиска нарастване на средствата, ще последва разбор от страна на районната каса, която ще насочи своята рекомендация към НЗОК, която ще реши.
" Бях потърсен от шефа на РЗОК и поканен на среща с шефа на НЗОК, която ще бъде през днешния ден в 12ч. Очаквам договаряния и да бъде чут същинския проблем на болничното заведение. Да се отнесат градивно и да го решим ", разгласи началникът на общинската болница. 
Тъй като общината е с принципал на лечебницата, на сесия на общинския съвет през днешния ден ще бъде взето решение за разпределяне на безлихвен заем в размер на 270 хиляди лв. в помощ на лечебницата.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР