Работниците в етиопските фабрики за производство на облекло са средно

...
Работниците в етиопските фабрики за производство на облекло са средно
Коментари Харесай

Модните гиганти плащат $26 на месец на шивачите в тази страна

Работниците в етиопските заводи за произвеждане на облекло са приблизително най-нископлатените в този бизнес по света.

Изследване на Нюйоркския университет за бизнес и човешки права сочи, че най-бързо разрастващата се стопанска система в Африка - Етиопия желае за притегли международната шивашка индустрия на своя пазар, написа CNBC.

Според отчета желанието на държавното управление да притегли задгранични вложения го е предиздвикала да разпространява най-ниската базова заплата във всяка страна производител на облекла. В Етиопия главното заплащане е 26 $ на месец. За съпоставяне в Китай, заетите в производството на облекло печелят 340 $ на месец, в Кения 207 $, а в Бангладеш служащите в бранша разчитат на 95 $.

Новоизградените индустриални паркове и редицата финансови тласъци, от които и евтината работна ръка са привлекли някои от най-известните международни марки като H&M, Gap и PVH. Те наемат десетки хиляди етиопски служащи, от които държавното управление желае един ден да завоюва милиарди долари от продажби.

Докладът се основава на посещаване във индустриалния парк Hawassa, открит през 2017 година в Южна Етиопия, в който работят 25 000 души. Според проучването множеството млади служащи едвам съумяват да изкарат със извоюваните приходи до края на месеца и въобще не могат да отделят сума, с цел да оказват помощ на фамилиите си. Минималната работна заплата в страната е към 110 $ на месец.

Това на моменти е водело до общи митинги, като чиновниците са спрели работа или са се отказали изцяло да работят в бранша. Въпреки това локалната власт е наясно, че точно евтината работна ръка притегля задграничен капитал и, че в случай че възнаграждението не е ниско, никоя компания няма да търси услугите на етиопските заводи.

Правителството се опита да смекчи обстановката, като изясни, че 26 $ е главното месечно заплащане. Освен него заетите в промишлеността за дрехи получават храна на работното място.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР