Работниците от предприятието за обувки в Дупница вече могат да

...
Работниците от предприятието за обувки в Дупница вече могат да
Коментари Харесай

Прекратиха договорите на работниците от предприятието за обувки в Дупница

Работниците от предприятието за обувки в Дупница към този момент могат да стартират нова работа или да се записват в бюрото по труда като безработни, откакто от през днешния ден връзките им с италианския шеф са прекъснати. Това оповестиха от Главната ревизия по труда.

След намесата на контролния орган е сбъднат контакт с новия шеф на сдружението, също италианец, който е дошъл у нас, с цел да разпише заповедите за преустановяване на трудовите контракти на служащите. Към днешна дата работодателят дължи заплатите за ноември и декември, като хората ще имат право на заплащане и за януари макар прекъсването на работа, защото престоят не е бил по тяхна виновност.

Инспекторите по труда са съветвали служащите в обувното дружество да подадат заявки за преустановяване на трудовите им правни отношения с италианския шеф, на съображение забавени заплати. Прекратяването, което към този момент е реалност, дава опция на хората да стартират нова работа или да се записват в бюрото по труда и да получават обезщетение за безработица в цялостен размер - 60 % от осигурителния им приход.

Контролният орган продължава да следи случая, с цел да събере нужните доказателства, с цел да изиска разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Това ще бъде допустимо от 31-ви март, когато влизат в действие пълномощията на инспекцията да инициира такова произвеждане. След вписването на молбата за откриването му, някогашните служащи ще имат право да получат неизплатените заплати и компенсации от Фонда за обезпечени вземания на служащите. Към момента работодателят дължи заплатата за ноември, от през днешния ден към този момент дължи и заплатата за декември, а хората ще имат право да изискат и възнагражденията си за януари, поради престой на предприятието, който не е по тяхна виновност. От инспекцията по труда допълват, че на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност за отговорностите за ноември, и такава ще бъде потърсена още веднъж, в случай че не извърши предписанията за идващите интервали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР