Работниците на Amazon са посрещани от табели, които има напомнят

...
Работниците на Amazon са посрещани от табели, които има напомнят
Коментари Харесай

Ето как хора и роботи работят рамо до рамо в складовете на Amazon

Работниците на Amazon са посрещани от табели, които има припомнят какво не би трябвало да носят в себе си по време на своите смени, защото са сътрудници с роботи. Мобилните телефони, коланите, ключовете и монетите би трябвало да се оставят в едно от стотиците шкафчета в центъра за осъществяване на доставки в West Deptford.

Те работят с със относително дребни роботи, които могат да придвижват съвсем 560 кг. Машините се движат на колела със скорост от 1.5 метра в секунда. Работят на втория и третия етаж на склада, на повърхност съвсем колкото 30 футболни стадиони.



Amazon наема десетки хиляди хора да се грижат за организирането на доставките към клиентите на компанията. Постоянно се отварят нови и нови центрове. Те обаче се стараят да вкарват допустимо най-вече автоматизация.

Критици и синдикати изкарват аргумента, че тази автоматизация в един миг ще размени напълно човешкия капитал. Твърдят и, че складовете на Amazon не дават безвредна среда за работа.

„ Въобще не става въпрос за хора против машини. Става въпрос за хора и машини, които работят дружно, с цел да реализират дилемите. “, изяснява Тай Брейди, основен технолог на Amazon Robotics пред BBC.

Факт е, че работните места в корпорацията се усилват стремглаво. През 2008 година има 20 700 чиновници, а предходната година са стана 647 500 чиновници – почасово и на цялостен работен ден. В West Deptford има 1500 служащи и над 3000 робота.
Нетните продажби се усилват с 31% през предходната година до $232.9 милиарда, а чистият доход се утроява до $10.1 милиарда.
„ Въпреки огромните запаси, с които разполага, има малко обстоятелства, които сочат, че Amazon поставя обилни старания да се адресират недоволствата на служащите за стрес, прекомерно доста работа и други елементи от средата, които водят до заболявания, травми и даже съдбовни случаи. “, написа в отчета на Националния съвет за сигурност и здраве при работа.

Шест служащи са починали в щатските уреди на Amazon от ноември 2018-та, а от 2013-та са общо 13.

От Amazon са безапелационни, че оферират безвредна среда и, че повишението на автоматизацията няма да докара до наемането на по-малко хора.

Доклад на McKinsey Global от 2017 отбелязва, че автоматизацията може да отнеме до 800 милиона работни места по целия свят към 2030 година, въпреки и да отбелязва, че самият развой може да основава работни места.
Как протича работният развой?
Когато стоката дойде на първия етаж в склада, тя се качва на конвейер, с цел да отиде до втория етаж. Там служащи я поемат и застават до клетката на роботите. След като сканират продуктите, те ги слагат на робота. През това време директно откъм гърба други роботи се движат, минават един до различен, само че в никакъв случай не се блъскат. След като роботът разполага с задоволително стока, той потегля.

След това роботът отива при други служите, които получават указания на екран до тях. Взимат артикули от робота, сканират ги и ги поставят в жълти пластмасови контейнери. Те се слагат на конвейер, който ги връща на първия етаж, където трета група чиновници ги поставя в кашоните за доставка.



След като са запечатани, те още веднъж отиват на конвейер, на който машина слага етикетите за доставка и ги закарва до зоната за изпращане. Там се товарят на камиони и напущат институцията.
Така работи складът в West Deptford, по този начин работят и доста други хранилища на компанията в Щатите.
Мениджърът на склада Роберто Милър споделя, че роботите се занимават с монотонните задания, с цел да може хората да правят по-привлекателна работа. Служителите към този момент не би трябвало да подвигат тежките кутии, а това се прави от огромна роботизирана ръка, която има оператор.

В компанията има минимална заплата от 15 $ на час. Хората на цялостно работно време получават цялостен здравен пакет, пенсионен фонд, опция за придобиване на акции и до 20 седмици платено майчинство, което може да бъде споделено с колегата.
Достатъчно положителни работни условия ли са това?
Националният съвет за сигурност и здраве при работа дава елементи за част от случаите. Amazon попада за втора поредна година в листата на организацията за рискови компании.

Пред декември предходната година машина на Amazon в Robbinsville Township, New Jersey удря флакон с аерозолен репелент против мечки. Получават се съществени изпарения. Около 20 чиновници са отишли в болница след случая.

„ Роботите на Amazon слагат чиновниците в застрашаваща живота среда. Това е следващият голям образец по какъв начин компанията поставя облагите над здравето и сигурността на личните си служащи “, сподели Стюарт Апелбаум, президент на комерсиалната организация „ Retail, Wholesale and Department Store Union “ в изказване след този случай.

От Amazon се пазят с изказванието, че одобряват рекомендации от служащите си, вършат и ще не престават да вършат промени.

По пътя към стаята за отмора в West Deptford, служащите минават около табло с име „ Гласове в деяние “. Там се прибавят рекомендациите на служащите, които засягат от успеваемостта на работата до културата на работното място, описват от phys.org

„ Чухме, че желаете държачи за чаши по резервоарите и ние ги инсталирахме “, гласи един от надписите.

В края на промяната чиновниците се означават и напущат, преминавайки през един от четирите детектора за метал.
Трябва ли да се тормозим, че роботите ще лишават работата на масите?
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР