Работници в машиностроенето и металодобива в Германия започват от тази

...
Работници в машиностроенето и металодобива в Германия започват от тази
Коментари Харесай

В Германия до петък ще има поредица от 24-часови стачки

Работници в машиностроенето и металодобива в Германия стартират от довечера поредност от 24-часови стачки, откакто се провалиха договарянията сред работодателите и огромния синдикат IG Metall. Двете страни може да се срещнат още веднъж, само че откакто митингите приключат в петък вечерта.

Тази седмица ще бъдат наранени към 260 компании, от които 70 ще са от провинция Северен Рейн - Вестфалия, където е съсредоточена забележителна част от индустриалния бранш. Тук една от най-зависимите от стачките компании е американският производител на коли " Форд ". Още 40 компании ще спрат работа в Бавария, където са ситуирани " Сименс " и производителят на камиони MAN.

Работодателите оповестиха, че ще изискат от съда да спре митинга, който съгласно тях ще аргументи големи финансови вреди.

Стимулирани от най-бързият от 6 години стопански напредък и рекордно ниската безработица в Германия, профсъюзите желаеха 8% нарастване на заплатите в границите на 27 месеца за 3.9 милиона служащи. Друго главно искане е за период от 2 години да е допустимо чиновници да работят не 35, а 28 часа седмично, с цел да се грижат за заболели родственици или дребни деца.

Бизнесът им предложи 6.8% по-високо възнаграждение и отхвърли концепцията за понижената работна седмица, в случай че синдикатите не се съгласят при нужда да се усилват часовете труд за останалите служащи. В противоположен случай фирмите просто няма да съумяват да си изпълнят контрактувания размер артикули.

През януари в къси стачки в поддръжка на позицията на IG Metall участваха съвсем 1 милион души. От профсъюза споделят в този момент, че верижната 24-часова стачка е последното предизвестие преди да изискат от членовете си да гласоподават дали да не се премине към неопределен митинг.

През 1984 година служащите стачкуваха 7 седмици в отбрана на настояването на IG Metall да се понижи работната седмица от 40 на 35 часа. Сега, обаче, производството е доста по-зависимо от точно приспособени вериги за доставка и дълготрайно прекъсване на работата може да сътвори съществени проблеми освен за опазване производството, само че и за подновяването му след края на митинга.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР