Работници в дървопреработващ цех в Якоруда, служители на Инспекцията по

...
Работници в дървопреработващ цех в Якоруда, служители на Инспекцията по
Коментари Харесай

Гонка между работници, инспектори и полиция в Якоруда

Работници в дървопреработващ завод в Якоруда, чиновници на Инспекцията по труда /ИТ/ в Благоевград и якорудски служители на реда предходната сряда си играха на криеница и гоненица под равнодушните погледи на локалното население, привикнало постоянно на такива гледки при всяка инспекция от страна на инспекцията.

Според източници на „ Струма “ екшънът станал преди обяд, когато кола със чиновници на ИТ паркирала пред дърводелския завод на братя Здравко и Тодор Захариеви. Щом разбрали от кое място са посетителите и че би трябвало да си покажат договорите за наемане на работа, служащите на часа зарязали машините и си плюли на петите. Служители от инспекцията незабавно позвънили на локалния полицейски сектор, само че служащите – очевидно всички без трудов контракт, към този момент се били изпокрили по прилежащите къщи и заведения. Опитът на инспекторите да се срещнат със притежателите на цеха също блъснал на камък – те не си вдигнали телефоните. Така акцията на ИТ се оказала несполучлива и проверяващите се върнали с празни ръце.

Шефката на ИТ Славянка Симитчийска-Яновска през вчерашния ден удостовери пред „ Струма “ инспекцията в Якоруда от предходната сряда, само че посочи, че това не е казус, тъй като в дърводелските цехове на тази община съвсем всички работят без контракти.

„ Бяха 8 служащи и щом схванаха защо идваме, 6-има от тях незабавно хукнаха на открито – описа Яновска. – Тъй като не ги познаваме, преценихме, че няма смисъл да ги гоним, тъй като, даже и да ги хванехме, нямаше да можем да потвърдим, че са служащи в цеха. Оказа се, че и останалите 2-ма служащи са без трудови контракти. По-късно успяхме да намерим притежателя на компанията по телефона и тази седмица го чакаме в Благоевград да даде пояснения. Големият проблем е, че в който и завод да отидем на инспекция в Якоруда, все по този начин става”, посочи шефката на инспекцията.

Цехът с нередовните служащи е на компания „ Братя Захариеви “ ООД. Имената на притежателите й Здравко и Тодор Захариеви се появиха преди 2 година, когато по сигнал на Регионална дирекция по горите в Благоевград Районната прокуратура в Разлог стартира следствие на безогледна сеч на непотърсени частни гори в община Якоруда, препоръчани за деактуване в частна общинска благосъстоятелност. Тогава държавното обвиняване удостовери сигнала на РДГ, че горските чиновници в Якоруда Ибрахим Вейсал от с. Бунцево и Юсуф Алиш Биков от с. Конарско са ощетили държавната хазна с хиляди левове. Двамата организирали обикновена скица – Вейсал, който е брачен партньор на локалната шефка на Общинска работа „ Земеделие и гори” Мая Среброва и работел в комбина с братя Захариеви и персоналния водач и зет на кмета на якорудския кмет Нуредин Кафелов – Абди Исмаил Хадживезулов, просто вписвал във водения от него дневник на транспортните билети, че се карат дърва, а не трупи.

Междувременно предходната седмица Якоруда бе ударена и от втора инспекция – този път от чиновници на Национална агенция за приходите – София. В събота данъчните, които сега са съсредоточили напъните си в заведенията на зимните курорти, в това число и в Банско, решили да хвърлят едно око и на пазара в Якоруда. По информация от пресцентъра на организацията там са открити 14 извършители – в 7 от обектите се оказало, че няма касови апарати, в 6 не издавали касови бележки, а при един от търговците е засечена разлика в касата. 13 от тестваните обекти сега са с насилствена административна мярка запечатване със стикери на Национална агенция за приходите за период от 1 месец. Очакващата ги глоба е от 3000 до 10 000 лева за липса на касови апарати и сред 500 и 3000 лева за неиздаване на касов бон. При наново нарушаване санкциите се усилват неведнъж.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР