Работници в дървопреработващ цех в Якоруда, служители на Инспекцията по

...
Работници в дървопреработващ цех в Якоруда, служители на Инспекцията по
Коментари Харесай

Нечувана гонка в Якоруда между работници на братя Захариеви, полицаи и инспектори

Работници в дървопреработващ завод в Якоруда, чиновници на Инспекцията по труда /ИТ/ в Благоевград и якорудски служители на реда предходната сряда си играха на криеница и гоненица под равнодушните погледи на локалното население, привикнало постоянно на такива гледки при всяка инспекция от страна на инспекцията, написа struma.bg.

Екшънът станал преди обяд, когато кола със чиновници на ИТ паркирала пред дърводелския завод на братя Здравко и Тодор Захариеви. Щом разбрали от кое място са посетителите и че би трябвало да си покажат договорите за наемане на работа, служащите на часа зарязали машините и си плюли на петите.

Служители от инспекцията незабавно позвънили на локалния полицейски сектор, само че служащите – очевидно всички без трудов контракт, към този момент се били изпокрили по прилежащите къщи и заведения.

Опитът на инспекторите да се срещнат със притежателите на цеха също блъснал на камък – те не си вдигнали телефоните. Така акцията на ИТ се оказала несполучлива и проверяващите се върнали с празни ръце.

Шефката на ИТ Славянка Симитчийска-Яновска през вчерашния ден удостовери инспекцията в Якоруда от предходната сряда, само че посочи, че това не е казус, тъй като в дърводелските цехове на тази община съвсем всички работят без контракти.

„ Бяха 8 служащи и щом схванаха защо идваме, 6-има от тях незабавно хукнаха на открито – описа Яновска. – Тъй като не ги познаваме, преценихме, че няма смисъл да ги гоним, тъй като, даже и да ги хванехме, нямаше да можем да потвърдим, че са служащи в цеха. Оказа се, че и останалите 2-ма служащи са без трудови контракти. По-късно успяхме да намерим притежателя на компанията по телефона и тази седмица го чакаме в Благоевград да даде пояснения. Големият проблем е, че в който и завод да отидем на инспекция в Якоруда, все по този начин става”, посочи шефката на инспекцията.

Цехът с нередовните служащи е на компания „ Братя Захариеви “ ООД. Имената на притежателите й Здравко и Тодор Захариеви се появиха преди 2 година, когато по сигнал на Регионална дирекция по горите в Благоевград Районната прокуратура в Разлог стартира следствие на безогледна сеч на непотърсени частни гори в община Якоруда, препоръчани за деактуване в частна общинска благосъстоятелност. Тогава държавното обвиняване удостовери сигнала на РДГ, че горските чиновници в Якоруда Ибрахим Вейсал от с. Бунцево и Юсуф Алиш Биков от с. Конарско са ощетили държавната хазна с хиляди левове. Двамата организирали обикновена скица – Вейсал, който е брачен партньор на локалната шефка на Общинска работа „ Земеделие и гори” Мая Среброва и работел в комбина с братя Захариеви и персоналния водач и зет на кмета на якорудския кмет Нуредин Кафелов – Абди Исмаил Хадживезулов, просто вписвал във водения от него дневник на транспортните билети, че се карат дърва, а не трупи.

Междувременно предходната седмица Якоруда бе ударена и от втора инспекция – този път от чиновници на Национална агенция за приходите – София. В събота данъчните, които сега са съсредоточили напъните си в заведенията на зимните курорти, в това число и в Банско, решили да хвърлят едно око и на пазара в Якоруда. По информация от пресцентъра на организацията там са открити 14 извършители – в 7 от обектите се оказало, че няма касови апарати, в 6 не издавали касови бележки, а при един от търговците е засечена разлика в касата. 13 от тестваните обекти сега са с насилствена административна мярка запечатване със стикери на Национална агенция за приходите за период от 1 месец. Очакващата ги глоба е от 3000 до 10 000 лева за липса на касови апарати и сред 500 и 3000 лева за неиздаване на касов бон. При наново нарушаване санкциите се усилват неведнъж.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР