Работници почистват потъналия в прах космически кораб от мисията „Аполо

...
Работници почистват потъналия в прах космически кораб от мисията „Аполо
Коментари Харесай

Подготвят кораба от „Аполо 16“ за отбелязването на петдесетата годишнина от полета до Луната

Работници почистват потъналия в прахуляк галактически транспортен съд от задачата „Аполо 16“ в навечерието на петдесетата годишнина от полета му до Луната, съобщи Асошиейтед прес.
Капсулата е в музея на американския Космически и ракетен център в Хънтсвил, Алабама.

„Аполо 16“ е десетият пилотиран галактически полет от програмата „Аполо“ и петата задача, която каца на Луната.

Пандемията наруши нормалното разчистване на апарата и в този момент чиновниците на музея отстраняват натрупалите се прахуляк, паяжини около него. Персоналът го приготвя за отбелязването на петдесетата годишнина от полета на „Аполо 16“ до Луната, сбъднат на 16 април 1972 година



С микрофибърни кърпи, четки, дълги прахоулавящи пръчки и прахосмукачки чиновници на музея са почистили 6,5-тонната капсулата, чиято височина е съвсем 3,5 метра. Избърсан е също стъкленият й корпус, ситуиран под солидна ракета „Сатурн V“.

Освен че следи почистването, кураторът-консултант Ед Стюарт учи музейния личен състав по какъв начин да поддържа капсулата, която е взета по наем от института „Смитсониън“ и е изложена в „ракетния град“ Хънтсвил през 70-те години на предишния век. Според него корабът е в доста положително положение.



Апаратът, който по време на полета е именуван „Каспър“, е накривен, тъй че посетителите да могат да погледнат вътре през отворения люк и да видят контролните табла и седалките с железна рамка, употребявани от астронавтите Кен Матингли, Джон Йънг и Чарли Дюк за пътуването им до Луната и назад.



Дюк, който излезе на лунната повърхнина дружно с Йънг, до момента в който Матингли пилотира капсулата, се чака да участва на тържеството по случай 50-та годишнината от полета до Луната.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР